Nieuwe SPARC-processoren van Oracle beveiligen data op silicium-niveau

© Oracle SPARK M7
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Software op de nieuwe M7-processoren van Oracle zorgt er voor dat bedrijfsdata beveiligd wordt op silicium-niveau. “Dit is de belangrijkste primeur voor SPARC-processoren in tien jaar tijd”, oppert Matthew Eastwood van marktonderzoeker IDC.

Oracle kondigt op Oracle Open World een hele waslijst aan nieuwe producten aan, zoals manufacturing- en e-commerce toepassingen voor zijn erp-suite, een data-integratietool voor het Fusion-middleware platform en een heuse learning app in de HCM Cloud (hr en financials).

Eén van de meest opvallendste innovaties situeert zich echter op hardware-niveau. De nieuwe T- en M-servers van de technologiegigant zijn immers uitgerust met SPARC-processoren (de M7-reeks) die bedrijfsdata beveiligen op silicium-niveau, en dat mag gerust een primeur genoemd worden.

De technologie, die door Oracle ‘silicon-secured memory’ wordt gedoopt, zorgt er voor dat kwaadaardige software de toegang wordt ontzegd tot ‘in memory’-computergeheugen, waardoor hackers het veel moeilijker krijgen.

Wanneer een toepassing een stukje van het geheugen nodig heeft, creëert de M7-chip een beveiligingssleutel (een ‘color bit’) die er voor zorgt dat de app enkel toegang krijgt tot dat éne welbepaalde toegewezen stukje geheugen. Voor elk volgend stukje geheugen dat nodig is wordt er een nieuwe sleutel gecreëerd.

De processoren kunnen zo voorkomen dat malware toegang krijgt tot ongeautoriseerde delen van het geheugen. De chips checken in real time of de ‘color bits’ overeenkomen, en wanneer dat niet het geval is blokken ze de toegang tot het geheugen af.

De beveiligingsfunctie op de nieuwe SPARC-processoren is belangrijk omdat klanten steeds grotere hoeveelheden data in ‘in memory’-databases steken om te kunnen analyseren. Op die plaats is de data echter ook het meest kwetsbaar voor cyberaanvallen.

De technologie is beschikbaar voor alle toepassingen die op M7-servers draaien, dus niet enkel die van Oracle. De chips kunnen trouwens ook low level bugs in softwaretoepassingen opsnorren, omdat ze eender welk probleem met het toewijzen van geheugen blootleggen.

Matthew Eastwood van marktonderzoeker IDC spreekt alvast over de belangrijkste nieuwigheid voor SPARC-processoren in tien jaar tijd.

Eén chip

Zoals gezegd biedt Oracle de M7-chips aan in zijn T- en M-servers, en ook dat is een primeur: het is immers de eerste keer dat het bedrijf dezelfde processoren voor beide productlijnen introduceert.

De processor heeft 32 kernen (twaalf meer dan de M6) en draait aan een kloksnelheid van 4.1GHz. De M7 heeft ook vier keer meer ‘cache per core’ dan zijn voorganger, en een dubbele geheugenbandbreedte.

Op het eerste zicht lijkt de M7 dus een erg performante chip te zijn, en volgens Mark Hurd en co. laten de nieuwe Oracle-servers die van bedrijven als IBM mooi achter zich.

Oracle hoopt natuurlijk dat de nieuwigheden op het vlak van beveiliging en snelheid er voor zullen zorgen dat het bedrijf heel wat nieuwe hardwareklanten zal kunnen aantrekken, en dit op een moment dat de Unix-markt daalt, en alsmaar meer bedrijven hun workloads verplaatsen naar de cloud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content