1,5 miljoen voor VUB-onderzoek van jonge robotprofessor

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie investeert 1,5 miljoen euro in het onderzoek naar robots van VUB-professor Bram Vanderborght.

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie investeert 1,5 miljoen euro in het onderzoek naar robots van VUB-professor Bram Vanderborght. Vanderborght (33) wil met het geld een nieuwe generatie aandrijvingen voor robots ontwikkelen. Het onderzoeksteam laat zich daarvoor inspireren door de werking van menselijke spieren.

De onderzoeksgroep waartoe Vanderborght behoort ontwikkelt androïden die mensen op verschillende vlakken kunnen helpen. De robots kunnen verschillende vormen aannemen, zoals een prothese die een been vervangt, een exoskelet dat om het lichaam heen zit en dat helpt bij revalidatie, en daarnaast zijn er sociale robots die kinderen met autisme communicatieve vaardigheden aanleren.

Verwacht wordt dat robots een steeds grotere rol in ons leven zullen gaan spelen. Volgens een studie van consultancybureau McKinsey zal de markt voor robots in 2025 groter zijn dan de huidige pc-markt.

Het grote probleem in de robotica is dat de aandrijvingen niet efficiënt zijn en te weinig kracht hebben. Een typische industriële robot die zelf honderd kilo weegt, kan maar tien kilo optillen. Robots bewegen maar met 1 procent van de efficiëntie van mens of dier.

Het onderzoek van Bram Vanderborght wil hier verandering in brengen. Met het geld van de Europese Unie wil het team op zoek gaan naar betere aandrijfmotoren.

Vanderborght en co. laten zich inspireren door de werking van menselijke spieren. In ons lichaam zijn alle skeletspieren opgebouwd uit dezelfde basisbedieningseenheid: de spiervezel.

Zo’n element is één van de ontbrekende schakels in de robotica, en kan de manier waarop robots worden ontworpen in belangrijke mate vernieuwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content