10 producten waarmee Sony hoge toppen scheerde

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Er staan 5.000 banen op de helling bij Sony, en de pc-afdeling wordt verkocht. 10 dingen waar het nu verlieslatende bedrijf ooit in uitblonk.

Er staan 5.000 banen op de helling bij Sony, en de pc-afdeling wordt verkocht. 10 dingen waar het nu verlieslatende bedrijf ooit in uitblonk.

Walkman
Sony heeft muziekapparatuur draagbaar gemaakt, met de in 1979 verschenen Walkman, een speler die cassettes kon afspelen. De drager werd in geen tijd razend populair, waardoor andere fabrikanten ook met zulke toestellen op de markt kwamen. Ook die werden door consumenten ‘walkmans’ genoemd.

Minidisc De minidisc, een digitale drager die diende als vervanger van de cassette, werd door Sony geïntroduceerd in 1991. Aanvankelijk kon de minidisc tot 80 minuten speeltijd aan. Later volgde de Hi-MD, waar tot 45 cd’s op konden. In 2005 bracht Sony nog varianten uit die ook met mp3’s overweg kunnen.

Cd Dit door Sony en Philips uitgevonden en gefabriceerde blinkende audioschijfje werd uitgebracht op 1 oktober 1982, en ging gepaard met de uitgave van de eerste cd-speler: de Sony CDP-101.

Discman Cd’s kregen later ook hun eigen Walkman: de Discman, later de CD Walkman. Ook dat was een uitvinding van Sony. Intussen is deze drager al jaren voorbijgestreefd door mp3-spelers en smartphones.

Spelconsoles In de jaren negentig zorgde Sony met de PlaySation voor een doorbraak op de markt van de spelconsoles. Op zijn hoogtepunt verwierf het bedrijf een marktaandeel van ruim 70 procent, zette het Nintendo op een achterstand en concurreerde het Sega uit de markt. De PlayStation – intussen aan zijn vierde generatie toe – doet het nog altijd goed, ook al is de ster van de spelconsole in tijden van smartphones en tablets enigszins tanende. Begin januari van dit jaar gaf Sony aan meer dan 4 miljoen PS4-consoles te hebben verkocht. Op dat moment stelde het ook zijn streaming-gamedienst PlayStation Now voor.

Blu-Ray Net als de cd, hebben Sony en Philips ook de Blu-Ray geproduceerd, de opvolger van de dvd die films in een HD kan afspelen.

Films Sony Pictures Entertainment was en is nog steeds een van de grootste filmmaatschappijen ter wereld, mede doordat Sony Columbia Pictures en MGM opkocht. Dit jaar brengt de studio onder meer nog The Amazing Spider-Man 2 uit.

Albums Ook in de muziekindustrie heeft Sony zich genesteld tussen de majors – samen met Universal Music heeft het de markt grotendeels in handen. Sony Music Entertainment heeft Columbia Music/CBS Records overgenomen en vormt sinds 2004 een joint venture met BMG Music. De platenmaatschappij biedt onderdak aan onder meer David Bowie en Bruce Springsteen.

Mobiele telefoons
Vooral als Sony Ericsson maakte de elektronicagigant furore. In 2007 behaalde de mobiele divisie van Sony een nettowinst van maar liefst 1.125.000.000. Vandaag de dag richt Sony zich op de Xperia-reeks, die vooralsnog echter niet kan opboksen tegen Apple’s iPhone of Samsungs Galaxy-reeks. Maar met de verkoop van de pc-afdeling wil Sony zich meer op de smartphone- en tabletmarkt gaan concentreren.

Pc’s en laptops Met de VAIO-lijn stortte Sony zich op de pc- en laptopmarkt, een verhaal dat nu dus ten einde loopt. Maar het had anders kunnen lopen: zopas raakte nog bekend dat Steve Jobs – een fervente Sony-fan – de VAIO’s wilde uitrusten met Mac OS X, het besturingssysteem van Apple. Zou de pc-afdeling het beter hebben gedaan als Apple zich er daadwerkelijk mee achter geschaard had? We zullen het nooit weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content