10 redenen waarom Facebook zal leeglopen in 2014

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Facebook-zeepbel gaat barsten in 2014, verwacht technologiejournalist Mike Elgan. 10 redenen waarom.

De Facebook-zeepbel staat op barsten, stelt tech-journalist Mike Elgan. Hij lijst op de site Datamation 10 redenen op waarom Facebook vanaf 2014 gebruikers zal verliezen.

1. Omdat sociale groepen met elkaar in botsing komen op Facebook

“Tieners en twintigers posten foto’s en statusupdates gericht aan hun vrienden. Maar tegenwoordig kijken ook oma en opa mee, én onze werkgevers. Jonge mensen haten dat.”

2. Omdat gebruikers overladen wordenmet content

“In een tijdperk van ‘hyper-simpliciteit’ en minimalisme is en blijft Facebook een ‘visuele rel’. We worden overladen met nieuws, vrienden, apps, verjaardagen, advertenties, groepen en pagina’s…”

3. Omdat Facebook vervelende kantjes heeft

“Facebook bevat advertenties, maar ook gerichte advertenties. Soms wordt er reclame weergegeven die jij zogezegd leuk vindt, zonder dat je deze geliket hebt, en worden advertenties verpakt als gewone berichten. Bovendien verpest Facebook foto’s door hoge compressie. De gebruikerservaring is ook verwarrend, het is vaak moeilijk voor gebruikers om uit te vissen wat er zoal speelt en hoe ze Facebook onder controle krijgen. Facebook dropt belangrijke berichten soms ook in een folder genaamd ‘Andere’, die nagenoeg niemand checkt. Dit verveelt gebruikers.”

4. Omdat Facebook sociale stress creëert

“Eén sociaal netwerk waar iedereen op aanwezig is, brengt sociale stress met zich mee. Als je je baas niet kunt luchten, moet je er dan vrienden mee worden op Facebook of niet? Wil je dat je collega’s je veranderende relatiestatussen kunnen zien?”

5. Omdat we de politieke meningen van andere Facebookers moeten verdragen

“Facebook is een network voor ouders, grootouders, neven, nonkels, collega’s, ex-collega’s, oude klasgenoten… Dat betekent dat je de politieke meningen en uitingen van al deze soorten mensen moet kunnen verdragen, akkoord of niet.”

6. Omdat relaties kunnen eindigen, maar Facebook voor eeuwig is

“Soms is een relatiebreuk niet ‘officieel’ alvorens je Facebook verlaat”

7. Omdat Facebook doet wat het wil met onze privacy

“Facebook huisvest alle soorten persoonlijke informatie en doet ermee wat het wil.”

8. Omdat Facebook-conversaties irritant zijn

“Tijdlijnen zitten vol met posts van mensen die pronken met hun geweldige leven, schrijven over hun first-world problems, duck-face selfies posten, linken naar oude internet-memes en eindeloos gossippen.

9. Omdat er veel gepest wordt op Facebook

“Vooral jongeren pesten elkaar vaak via Facebook. Het is voor pesters dan ook een effectief kanaal, want alle vrienden en familieleden van de gepeste kunnen meekijken.”

10. Omdat gebruikers bang zijn voor het onbekende

“Op een gegeven moment zullen gebruikers beseffen dat wat ze delen slechte gevolgen kan hebben. Zullen berichten die we vandaag posten morgen een negatief effect hebben op onze relaties of ons werkleven?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content