100 Mbit breedband voor minder dan 30 euro

Een 100 Mbit/s breedbandverbinding met internet, tv en gratis bellen binnen Frankrijk. Dat is het aanbod van Free dat zijn eerste diensten aanbiedt op basis van glasvezel tot in je huis. In Parijs betalen ze er bovendien nog geen 30 euro voor.

Een 100 Mbit/s breedbandverbinding met internet, tv en gratis bellen binnen Frankrijk. Dat is het aanbod van Free dat zijn eerste diensten aanbiedt op basis van glasvezel tot in je huis. In Parijs betalen ze er bovendien nog geen 30 euro voor.

De Franse aanbieder Illad, dat onder de merknaam Free met bijzonder agressieve tarieven France Telecom bestrijdt, telde eind juni 2,6 miljoen dsl-abonnnees (digital subscriber lines). Het haalt daarmee een marktaandeel van 20 procent, goed voor een halfjaaromzet van 574 miljoen euro. Het gaat nu nog een stap verder en biedt breedbanddiensten aan op basis van fiber-to-the-home (ftth). Het duikt bovendien alweer fors onder de tarieven van de dominante speler France Telecom en concurrent Neuf Cegetel.

Voor 29,99 euro kan men bij Free terecht voor een breedbandlijn met 100 Mbit/s downstream en 50 Mbit/s upstream. Ter vergelijking, dat is ruim tien keer meer dan wat Belgacom of Telenet aanbiedt. En toch slaagt Illad erin om nettowinst te draaien. Zonder uitzonderlijke inkomsten ging het tijdens de eerste jaarhelft om 65 miljoen euro, een toename met 11 procent.

De oprichters van Illad zijn destijds rijk geworden met de ‘roze’ videotexdiensten in Frankrijk, maar maakten furore met hun goedkoop triple play aanbod van breedbandinternet, televisie en gratis telefonie. Daardoor is het een geduchte concurrent van France Telecom dat met 6,6 miljoen DSL-lijnen een marktaandeel heeft van net niet de helft. De andere concurrent, Neuf Cegetel, telt meer dan 3 miljoen dsl-gebruikers, goed voor een marktaandeel van 23 procent. Beiden hebben eveneens een ftth-dienst gelanceerd. Bij France Telecom kan je terecht voor 100 Mbit/s, maar dan aan net geen 45 euro. Neuf Cegetel, waarin Belgacom tot vorig jaar participeerde, levert net zoals Free glasvezeldiensten voor 29 euro, maar beperkt de snelheid tot 50 Mbit/s.

Illad kondigde onlangs aan dat het 1 miljard dollar investeert in fiber-to-the-home. In België is er totnogtoe niemand die daarin brood ziet en blijven de tarieven hoog wegens het duopolie van Belgacom en Telenet. Eind mei vertelde de Belgische voorzitter van het Europese ftth-councel Joeri Van Bogaert nog aan Data News dat hij “het schaamrood op de wangen krijgt als ik denk aan hoe weinig er in België geïnvesteerd wordt in glasvezelverbindingen tot bij de particuliere klant. Er moet nieuwe fiberinfrastructuur komen om ons land opnieuw op de kaart te zetten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content