20.000 gebruikers sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Facebook

© Reuters

De class action-rechtszaak die privacy-activist Max Schrems is begonnen tegen Facebook telt volgens hem al meer dan 20.000 deelnemers. Er zouden al bijna 900 Belgen hebben ingetekend.

De Oostenrijker Max Schrems stapt naar de rechter omdat hij vindt dat Facebook de Europese privacywetgeving niet respecteert. Hij verwijst daarbij naar de steun van de netwerksite aan het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, naar de onwettige gegevensuitwisseling met externe apps en naar de tracking op andere websites via de bekende Vind ik leuk-knop.

900 Belgen nemen deel

Vorige week riep de privacy-activist Facebook-gebruikers op zich bij zijn rechtszaak aan te sluiten door een formulier in te vullen op de website www.fbclaim.com. Enkel volwassenen die buiten Canada en de VS wonen, komen in aanmerking. Amerikanen en Canadezen staan immers onder contract met Facebook USA, terwijl de rest van de wereld onder dochteronderneming Facebook Ireland valt.

Intussen schaarde Schrems naar eigen zeggen al meer dan 20.000 deelnemers achter zich. De meesten komen uit Duitsland (5.287) en Oostenrijk (3.712), maar ook Nederland (2.438) is goed vertegenwoordigd. Bijna 900 Belgen tekenden in.

“We hoopten op een grote steun, maar het aantal deelnemers op zo’n korte tijd overtreft mijn meest optimistische verwachtingen”, zegt Schrems.

Symbolische schadevergoeding van 500 euro voor elke gebruiker

Hij kondigt nu aan dat het aantal deelnemers wel wordt beperkt tot 25.000. “Omdat we elke individuele claim moeten verifiëren en beheren”, verklaart hij.

Toch kunnen Facebook-gebruikers ook na het bereiken van die limiet nog hun steun uitdrukken. Zij krijgen voorrang als de rechtszaak, die wellicht nog dit jaar van start gaat in Wenen, alsnog uitgebreid wordt.

Voor elke gebruiker eist Schrems een symbolische schadevergoeding van 500 euro. Alle kosten en juridische risico’s zijn voor de rekening van de Oostenrijkse activist, zo zegt hij zelf. ROLAND ProzessFinanz, een gespecialiseerde Duitse firma, betaalt de proceskosten. Indien succesvol, strijkt dat bedrijf wel 20 procent van de schadevergoeding op.

Nog geen reactie van Facebook

Facebook heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak. “Op dit moment geven we geen commentaar”, laat de persdienst van het bedrijf weten.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Schrems en Facebook. De privacy-activist kreeg de netwerksite enkele jaren geleden al zover om alle gegevens die de site over hem bijhield, op te sturen. Het ging om een pdf-document van 1.222 pagina’s. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content