20 vette contracten van 2011

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het voorbije jaar werden, ondanks (of misschien dankzij?) de economische crisis, heel wat stevige it-contracten afgesloten. We hebben voor u een niet-exhaustief (en dus zeker en vast onvolledig) eindejaarslijstje opgesteld van enkele kanjers van deals waarover Data News zelf berichtte in het voorbije jaar. De topper in het lijstje werd nog maar pas beklonken. Het luchtvaartsoftwarebedrijf Sabre Airline Solutions wist een tienjarige overeenkomst te tekenen met luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit Abu Dhabi, goed voor maar liefst 1 miljard dollar (766 miljoen euro). De volledige it-omgeving van het bedrijf wordt dan ook onder handen genomen.

Het voorbije jaar werden, ondanks (of misschien dankzij?) de economische crisis, heel wat stevige it-contracten afgesloten. We hebben voor u een niet-exhaustief (en dus zeker en vast onvolledig) eindejaarslijstje opgesteld van enkele kanjers van deals waarover Data News zelf berichtte in het voorbije jaar.

De topper in het lijstje werd nog maar pas beklonken. Het luchtvaartsoftwarebedrijf Sabre Airline Solutions wist een tienjarige overeenkomst te tekenen met luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit Abu Dhabi, goed voor maar liefst 1 miljard dollar (766 miljoen euro). De volledige it-omgeving van het bedrijf wordt dan ook onder handen genomen.

HP belandde in deze top 10 met zeker 2 grote contracten. Bij energiebedrijf Centrica, uit Groot-Brittannië, won het een outsourcingcontract van 400 miljoen dollar (nu zo’n 306 miljoen euro). HP zal bij Centrica instaan voor de migratie naar een ‘private cloud’-platform. Containerrederij Maersk Line koos evenzeer voor een cloudomgeving van HP, met daarbovenop service desk- en werkplekdiensten. Alles samen goed voo een overeenkomst van 150 miljoen dollar (114 miljoen euro).

Logica (samen met Fleetcor bij Shell voor een grootschalig tankkaartenplatform en als onderaannemer van Thales voor de security van het Galileo-navigatiesysteem), BT (netwerkdiensten bij BASF en het Europees Parlement) en Nexans (kabelcontracten bij het Spaanse REE en het Noorse Statoil) wisten de top 20 twee keer te halen. Belgacom staat zelfs drie keer in de lijst, met twee grote aanbestedingen bij de Europese Commissie en het mobiele telefoniecontract bij de federale overheid. Je kan zelfs van vier keer spreken als je het contract van Bechtle en Telindus Luxemburg bij de EIB meerekent.

Het grootste ‘Belgische’ contract (bij een volledig Belgische klant dus) staat in onze lijst op plaats 6. De Lijn gunde het reusachtige ReTiBo-contract aan Prodata uit Zaventem. Binnen dat project koopt De Lijn boordcomputers en technologie voor reizigersregistratie (kaartlezers, chipkaarten, …) aan. Het gaat om een deal van 97 miljoen euro met een onderhoudscontract van nog eens 21 miljoen euro.

De contracten hieronder zijn opgelijst op basis van absolute waarde in euro’s, zonder evenwel rekening te houden met de duur (en dus jaarlijkse waarde):

1. Sabre Airline Solutions – Etihad Airways: 766 miljoen euro (1 miljard dollar)

2. HP – Centrica: 306 miljoen euro (400 miljoen dollar)

3. Logica/Fleetcor – Shell: 300 miljoen euro

4. BT – BASF: 200 miljoen euro

5. BT – Europees Parlement: 120 miljoen euro

6. Prodata – De Lijn: 118 miljoen euro

7. HP – Maersk Line: 114 miljoen euro (150 miljoen dollar)

8. Getronics/Systemat – Europese Commissie: 95 miljoen euro

9. Belgacom – Europese Commissie: 98,4 miljoen euro

10. Nexans – REE: 90 miljoen euro

11. Nexans – Statoil: 75 miljoen euro

12. Accenture – Amerikaanse overheid: 54,3 miljoen euro (71 miljoen dollar)

13. Microsoft – Europese Commissie: 44,7 miljoen euro

14. Bull/TCS – Eurocontrol: 43 miljoen euro

15. Logica – Thales (Galileo): 42 miljoen euro

16. Belgacom – Europese Commissie: 36,5 miljoen euro

17. Bechtle/Telindus Luxemburg – EIB: 30 miljoen euro

18. Cegeka – Argenta: 18 miljoen euro

19. Mobistar – Vlaamse overheid: (naar schatting) 15,4 miljoen euro

20. Belgacom – FOD P&O: 15,04 miljoen euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content