36-jarige Amerikaan bekent diefstal naaktfoto's beroemdheden uit iCloud

16/03/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 13:19

De 36-jarige Ryan Collins heeft toegegeven dat hij achter de diefstal van honderden foto's van beroemdheden zat. De (naakt)foto's van onder meer Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton werden in 2014 online gezet.

36-jarige Amerikaan bekent diefstal naaktfoto's beroemdheden uit iCloud

© Twitter

Toen werd er nog beweerd dat hij iCloud had gehackt en zo de foto's kon bemachtigen, maar hij geeft nu te kennen dat hij dit door middel van phishing deed. Hij stuurde tussen 2012 en 2014 e-mails naar beroemdheden en deed alsof deze mails van Google of Apple kwamen. Hij probeerde de sterren te verleiden om privacygevoelige informatie in te vullen, zoals e-mailadressen en wachtwoorden. Meerdere beroemdheden trapten hier in en zodra Collins toegang had tot de accounts haalde hij de volledige backups op, om er de video's en foto's uit te pikken. Tot dusver is er geen bewijs dat hij de foto's ook daadwerkelijk online gezet heeft.

Apple onder vuur

Na het lek kwam Apple flink onder vuur te liggen, omdat het leek alsof de beveiliging niet op orde was. Deze kritiek blijkt achteraf onterecht te zijn. De man kwam door een fout van de beroemdheden achter de informatie om iCloud binnen te dringen. De sterren maakten geen gebruik van tweestapsverificatie, waarbij je altijd in het bezit moet zijn van een fysiek apparaat dat bij het iCloudaccount hoort. Wanneer je dit ingeschakeld hebt is het niet mogelijk om van een apparaat iCloud binnen te dringen.

De man kan minstens 18 maanden gevangenisstraf krijgen.

Lees meer over:

Onze partners