40 procent meet de voordelen van SOA niet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Veertig procent van de organisaties die gebruik maakt van service-oriented architecture (soa), meet niet hoelang het duurt voor investeringen in soa terugverdiend zijn.

Veertig procent van de organisaties die gebruik maakt van service-oriented architecture (soa), meet niet hoelang het duurt voor investeringen in soa terugverdiend zijn.

Daarnaast geeft de helft van de bedrijven zonder soa aan de architectuur nog niet geïmplementeerd te hebben omdat ze niet kunnen aantonen wat de werkelijke toegevoegde waarde van soa is. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner, dat eind 2008 wereldwijd 200 bedrijven ondervroeg over het gebruik van soa.

“Veel bedrijven hebben overdreven hoge verwachtingen van soa, maar ze zijn zich vaak niet bewust van de moeite, middelen en tijd die nodig is om er ook echt voordelen te halen”, aldus Massimo Pezzini, vice-president van onderzoek bij Gartner. Volgens Pezzini worden veel soa-projecten onterecht bestempeld als mislukt. “Dat komt vooral doordat er geen goede manieren gebruikt worden om het succes van dergelijke projecten te meten.”

Om er zeker van te zijn dat resultaten realistisch en accuraat gemeten worden, raadt Gartner organisaties aan de implementatie van soa in stappen te laten verlopen. Bedrijven kunnen zich daarbij beter op één specifiek onderdeel van soa richten. Zodra het eerste deel zijn vruchten begint af te werpen, kunnen organisaties meer doelen toevoegen, trekt Gartner als conclusie van het onderzoek. De keuze welke soa-doelen als eerste behaald moeten worden, moet afhankelijk zijn van de voordelen die het bedrijf in kwestie het belangrijkst vindt en hoe snel deze behaald kunnen worden.

Gartner deelt de belangrijkste voordelen van soa op in vier segmenten, namelijk een verbeterde efficiëntie van zakelijke processen, kortere projectcycli, een verlaging van kosten van applicatieontwikkeling en onderhoud én een verschuiving binnen de ict-cultuur van nieuwe ontwikkelingen naar hergebruik.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content