5 tips om Excel beter te gebruiken

© iStock

Hieronder kunt u enkele korte en handige tips terugvinden die u in een handomdraai efficiënter laten werken met Excel 2010.

Hier kunt u enkele korte en handige tips terugvinden die u in een handomdraai efficiënter laten werken met Excel 2010.

1. Verschillende Excel-werkbladen op 1 scherm plaatsen. U kunt zeer eenvoudig twee of meer actieve werkbladen in één venster tonen, zodat u niet constant hoeft te switchen tussen de verschillende werkbladen.

Hoe?

U gaat bovenaan in de balk naar ‘View’. Daar kiest u eerst voor de optie ‘New Window’. Daarna kiest u voor ‘Arrange All’. Hier kunt u kiezen om alle werkbladen onder elkaar, naast elkaar of achter elkaar weer te geven.

2. Een Excel-tabel plakken in een Word-document. U wilt graag een tabel van Excel kopiëren naar een Word-document. Iedereen weet wat er dan gebeurt: de tabel verspringt en de opmaak is naar de vaantjes. Dat kan beter.

Hoe?

U selecteert de tabel in Excel. U gaat op de juiste plaats staan in het Word-document. U kiest linksboven voor ‘Paste Special’ en daarna kiest u in het lijstje voor de opties Bitmap of Picture.

3. Een template maken van een grafiek. U weet wel hoe lastig het is om de opmaak van verschillende grafieken op elkaar af te stemmen en ervoor te zorgen dat ze allemaal dezelfde grootte en opmaak hebben. Toch is er hiervoor ook een gemakkelijke manier door uw grafiek te bewaren als template.

Hoe?

Klik op de grafiek om die te selecteren. Ga bovenaan in de balk naar ‘Design’ en kies bij Type voor ‘Save As Template’. Geef de grafiek op deze plaats een gepaste naam. Bij de opmaak van de volgende grafiek kiest u via de rechtermuisknop voor de optie ‘Change Chart Type’. Links gaat u bovenaan naar ‘Templates’. Kies de template die u wilt toepassen. De opmaak wordt nu overgenomen en toegepast op uw geselecteerde grafiek.

4. Een cel laten oplichten bij een bepaalde waarde. Wist u dat u cellen in Excel kunt laten oplichten als ze voldoen aan bepaalde criteria zoals een bepaalde waarde?

Hoe?

U selecteert de cellen die u wilt laten oplichten. Ga bovenaan in de QAT onder het tabblad Home naar ‘Conditional Formatting’. Kies voor ‘Highlight cell rules’. Door middel van de opties ‘Groter dan…’ of ‘Kleiner dan…’ kunt u een cel bijvoorbeeld groen of rood laten kleuren wanneer het getal hoger of lager is dan de waarde.

5. Toon formules in plaats van resultaten. Met een enkele druk op de knop kunt u wisselen tussen de normale weergave van Excel, waarin de resultaten van de formules in de Excel-sheet worden getoond, en een weergave die de werkelijke formules toont. Heel handig om een controle uit te voeren op de correctheid van de formules.

Hoe?

Door de toetsencombinatie Ctrl-tilde (tilde is de toets ~) geeft Excel formules in plaats van de resultaten. Herhaal deze combinatie om terug naar de normale weergave te gaan.

Bron: Kluwer Opleidingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content