50 jaar mens in de ruimte

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op 12 april 1961 vloog Joeri Aleksejevitsj Gagarin als eerste mens in een baan rond de aarde – het begin van een ruimte-avontuur waar ook de ict van profiteerde.

Op 12 april 1961 vloog Joeri Aleksejevitsj Gagarin als eerste mens in een baan rond de aarde – het begin van een ruimte-avontuur waar ook de ict van profiteerde.

De vlucht van Joeri Gagarin bestond in wezen uit niet meer dan één enkele baan om de aarde, om aan te tonen dat gewichtloosheid en de stralingsomgeving geen onmiddellijke vreselijke gevolgen voor de mens hadden. Gagarin was dan ook zo goed als een passagier in een tuig dat volledig vanaf de grond werd geleid. De enige keuze die hij kon maken was het gebruik van de schietstoel om los van de capsule te landen (wat hij blijkbaar ook deed, hoewel dat officieel zijn recordvlucht eigenlijk ongeldig maakte). Sinds die dag hebben honderden astronauten vluchten van minuten tot meer dan een jaar in de ruimte gemaakt, en wordt nu zelfs gewerkt aan commerciële uitstapjes.

De noodzaak om de mens in leven te houden in een hyper-mensonvriendelijke omgeving als de ruimte, respectievelijk om hem veilig te lanceren en terug op aarde te brengen, leidde tot een explosie van geminiaturizeerde electronica en informatica. Hoewel, de grootste successen, zoals de maanlandingen van het Apollo-project, werden nog verwezenlijkt met machines en computers die vandaag de naam haast niet meer waardig zijn. Maar vanaf de jaren zeventig (en zeker het einde van dat decennium) liet de wet van Moore zich steeds duidelijker gelden, met de bijzonder snelle vooruitgang op computer- en telecomgeeuren vanaf de jaren tachtig.

Joeri Gagarin beleefde dat overigens niet meer zelf, want op 27 maart 1968 kwam hij om toen zijn trainingsstraaljager (MiG15 UTI) neerstortte. Hij was door zijn collega’s gerespecteerd en geliefd, en wordt omschreven als bijzonder aimable. In een aantal opzichten leek hij meer op de astronauten zoals die vandaag nodig zijn tijdens lange ruimtevluchten, in casu personen met een stevige wil tot samenwerken en samenleven in complexe en moeilijke omgevingen. Veeleer dan de soms – op z’n zachtst uitgedrukt – prima donna’s onder de eerste testpiloot/astronauten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content