600.000 Mac’s in wereldwijd botnet

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De trojaan ‘Flashback’ zou 600.000 besmette Mac’s in een wereldwijd botnet hebben bijeengebracht, inclusief Macs in Cupertino. De Russische securityspecialist Dr Web stelt dat 550.000 tot 600.000 Mac’s zijn besmet door de trojaan ‘backdoor.flashback.39’ en deel uitmaken van een wereldwijd botnet. Dat laatste is een collectie van pc’s die door criminelen en hackers kunnen worden aangewend voor onder meer aanvallen tegen websites. Volgens Dr Web zou meer dan de helft van de besmette Mac’s zich in de VS bevinden, inclusief 274 in Cupertino, waar Apple’s HQ is gevestigd. Daarnaast zijn ook grote aantallen toestellen in Canada en Groot-Brittannië getroffen.

De trojaan ‘Flashback’ zou 600.000 besmette Mac’s in een wereldwijd botnet hebben bijeengebracht, inclusief Macs in Cupertino.

De Russische securityspecialist Dr Web stelt dat 550.000 tot 600.000 Mac’s zijn besmet door de trojaan ‘backdoor.flashback.39’ en deel uitmaken van een wereldwijd botnet. Dat laatste is een collectie van pc’s die door criminelen en hackers kunnen worden aangewend voor onder meer aanvallen tegen websites. Volgens Dr Web zou meer dan de helft van de besmette Mac’s zich in de VS bevinden, inclusief 274 in Cupertino, waar Apple’s HQ is gevestigd. Daarnaast zijn ook grote aantallen toestellen in Canada en Groot-Brittannië getroffen.

De Flashback-trojaan werd al vorig jaar ontdekt en maakt misbruik van een kwetsbaarheid in Java. Het bezoek aan een besmette webpagina volstaat voor een volgende besmetting, ook al omdat de trojaan een aantal beschermingspakketten weet uit te schakelen. Het is niet meer ongewoon dat bouwers van malware hun gebruikers ‘garanderen’ dat hun code specifieke versies van beschermingssoftware kan omzeilen of uitschakelen – een bijkomende reden om die beveiliging continu bij te werken.

Oracle heeft het Java probleem al in februari opgelost, en nu heeft ook Apple updates beschikbaar voor MacOS 10.7 ‘Lion’ en 10.6 ‘Snow Leopard’ (met een opstap naar Java SE Update 31). Voor wie zelf wil checken of zijn systeem is besmet en eventueel moet ontsmetten, vindt daarvoor richtlijnen bij de Finse securityspecialist F-Secure.

Het voorval onderstreept eens te meer en ten overvloede dat de Mac-omgeving evenmin – net zoals de Windows, Linux en andere omgevingen – gevrijwaard is van de plaag van malware. Naast het continu bijwerken van de beveiligingssoftware, moet tevens de nodige basissoftware, zoals besturingssysteem, browser, PDF-lezers, Flash- en andere mediaspelers regelmatig worden bijgewerkt. Doe dit uitsluitend vanaf websites waarvan je zeker bent dat die betrouwbaar zijn (zoals de sites van de bouwers van de betreffende software).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content