Aanklagers zetten Microsoft onder druk om Ierse mails vrij te geven

* © iStock
Pieterjan Van Leemputten

Verschillende Amerikaanse openbaar aanklagers voeren druk uit op het hooggerechtshof om Microsoft te dwingen om emails op Ierse servers vrij te geven.

De zaak dateert al uit 2014 en draait er in het kort om dat de VS graag inzage krijgt in mails die worden bewaard op Ierse servers van Microsoft om een zaak te onderzoeken. Microsoft weigert dit door te zeggen dat de data niet in de VS staat en dus buiten de Amerikaanse wetgeving valt.

Dat zorgt al enkele jaren voor een juridisch steekspel waarbij de zaak intussen voor het hooggerechtshof komt. Nu hebben 35 openbare aanklagers van verschillende Amerikaanse staten het hooggerechtshof er op gewezen dat ze het opmerkelijk vinden dat lagere rechtbanken Microsoft in het gelijk stelden en vragen ze om dit ongedaan te maken.

De aanklagers argumenteren dat Microsoft door de emails niet vrij te geven een invloed heeft op de manier waarop de VS misdaden onderzoekt en burgers beschermt.

Intussen heeft ook de Ierse overheid een brief gestuurd aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Opmerkelijk genoeg kiest het daarbij geen enkele kant. Het land accepteert niet dat het moet tussenkomen in buitenlandse juridische procedures, maar zegt tegelijk dat het wil samenwerken tegen criminaliteit.

Wel privacy, geen criminaliteit

Maar wie er over zou twijfelen: het is niet zo dat Microsoft liever criminelen vrijuit laat gaan. De zaak gaat ten gronde over de vraag of de VS bij het minste mogelijk misdrijf data mag opvragen die eender waar ter wereld bewaard staat bij een Amerikaans bedrijf. Want een uitspraak in het nadeel van Microsoft kan er toe leiden dat Microsoft (of andere Amerikaanse multinationals in de toekomst ook andere data moet prijsgeven over gebruikers. Ook al staat die data niet binnen de Amerikaanse landsgrenzen.

In die context heeft Microsoft er alle belang bij om zijn Ierse servers af te schermen voor de Amerikaanse rechtsgang. Europese (of andere buitenlandse) gebruikers en klanten kunnen dan immers geen garantie krijgen dat hun data niet zomaar kan worden ingekeken door de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content