Aantal IT-afgestudeerden in vrije val

Marc Husquinet

10/04/2012 - 14:55

Dat informatica een knelpuntberoep is, was al bekend. De recentste cijfers van Eurostat bevestigen dat nu nogmaals.

De cijfers van Eurostat dateren van 2009 maar zijn net vrijgegeven. Tussen 2005 en 2009 daalde het aantal universitaire informatica-afgestudeerden in België van 3,8 procent van het totale aantal universitair gediplomeerden naar 1,9 procent. In diezelfde periode zakte het Europese gemiddelde van 4 procent naar 3,4 procent.

De cijfers verschillen sterk van land tot land. Macedonië ziet bijvoorbeeld het aandeel it-afgestudeerden groeien van 1,2 procent naar 8,1 procent, Malta van 1,9 procent naar 5,6 procent en Hongarije van 2 procent naar 3,4 procent. In Portugal daarentegen was er een stevige daling, van 5,1 procent naar 1,7 procent, evenals in het Verenigd Koninkrijk, van 5,9 procent en naar 4 procent.

Die statistieken tonen voorts aan dat in België 99 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar al een pc gebruikt heeft, tegenover het Europese gemiddelde van 96 procent. Daarnaast heeft 85 procent van de mensen tussen 16 en 74 jaar heeft al een pc gebruikt, tegenover het Europese gemiddelde van 78 procent.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: ,

 

Reacties

patjec | 11 april 2012

Te kort? Gewoon even de reserve aanspreken aan uitgespuwde +40 jarigen voor ze mekkeren als geiten over 'te kort'. Ik heb nog ergens een cisco ccweetikveelwat certificaat liggen, wat microsoft mcse gedoe liggen en er moet ook nog wel ergens wat van LPI en ubuntu rondrijden en wat HBO certificaten heb ik ook nog liggen. Ja ik hou van servers, netwerken en andere hardware. Ik ben te oud, te duur, en te extravagant want ik wel een redelijk loon (ik kom nochtans toe met 2000 netto , geen wagen en bijscholing faciliteiten. En voor jobhoppen ben ik al een tijdje te oud. Te veel gevraagd. En zo ken ik er velen. Ik verdien ze nu in de gevangenis door er met de sleutels rond te zeulen. Over verspilling gesproken...

Ongepast?

datanewstdc3 | 11 april 2012

Spijtig dat men alweer geen cijfers heeft van de IT-studenten in het hoger onderwijs buiten de universiteit. Blijkbaar gaat men er nog altijd vanuit dat er enkel daar IT-studenten worden afgeleverd. Heeft men dan geen direkt inzetbare mensen nodig ? Netwerkbeheerder, designers, programmeurs, multimedia mannen/vrouwen ???

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan