Acht op tien Belgen te vinden voor digitaal medisch dossier (update)

Maar liefst 81 procent van de Belgen staat positief tegenover een digitaal medisch dossier.

Maar liefst 81 procent van de Belgen staat positief tegenover een digitaal medisch dossier, waarbij patiënten hun medische dossier online kunnen raadplegen, maar ook artsen, apothekers en therapeuten toegang zouden krijgen tot het dossier.

De interesse is dus groot, op voorwaarde weliswaar dat het dossier beveiligd is en de toegang beperkt blijft. Dat heeft de Karel de Grote-Hogeschool bekendgemaakt na onderzoek door studenten Marketing. In opdracht van Microsoft hebben de studenten onderzoek gevoerd naar het gebruik van een digitaal platform in de gezondheidszorg.

“Maar liefst 81 procent van de bevolking stemt voor een dergelijk medisch dossier”, vertelt Ria Vanthillo, lector Marketing aan de Karel de Grote-Hogeschool. “Maar dan moet de toegang tot het dossier gecontroleerd worden via de elektronische identiteitskaart.”

Zonder toegangsbeveiliging is het enthousiasme volgens de studie inderdaad gematigder. Als het digitaal medisch dossier informatie bevat over ziektes en andere kwaaltjes is 46 procent van de bevolking ervoor te vinden, maar stelt 65 procent zich vragen bij de veiligheid ervan. Iets meer dan de helft van de bevolking (52 procent) zou het interessant vinden om een overzicht van zijn inentingen online te kunnen bekijken. Wanneer het digitaal dossier alle gegevens van Kind & Gezin van kinderen tot drie jaar zou bevatten, is al 61 procent overtuigd van het nut ervan.

e studenten van de Karel de Grote-Hogeschool peilden naar de interesse van 934 mensen tussen 25 en 64 jaar om zo’n platform te gebruiken.

Update: Reactie artsen
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) reageert dat ze behoedzaam blijft voor digitale medische dossiers. “Wat gebeurt er als die digitale dossiers gekraakt worden?”, luidt een van de bedenkingen die Marc Moens, BVAS-voorzitter, zich daarbij maakt.

Het elektronische medische dossier zoals het nu al bestaat en waarbij onder meer artsen, ziekenhuizen en apothekers indirect gegevens kunnen opvragen, vindt Moens een goed initiatief. Een digitaal systeem waarbij patiënten hun dossiers niet alleen kunnen bekijken, maar ook kunnen aanpassen, vindt Moens echter een stap te ver. “Twee Amerikaanse bedrijven hebben al volop gelobbyd in België om een dergelijk systeem in te voeren, maar gelukkig bleef hun zoektocht tot nu toe vruchteloos.”

Volgens Moens gaan “mensen veel te lichtzinnig om met het feit dat ergens hun gegevens opgeslagen worden en dat die bedrijven in kwestie heel wat macht hebben”. Dat patiënten zelf hun dossier kunnen aanpassen, vindt hij al helemaal niet door de beugel kunnen. “Ik vraag me af hoe objectief bepaalde patiënten zoals verslaafden kunnen zijn”, werpt hij op. Patiënten moeten wel steeds gewoon – en dus niet elektronisch – hun dossier kunnen inkijken, benadrukt Moens nog.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content