Agenten starten petitie tegen nationalisering DNS.be

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De 15 agenten uit het ledenforum van DNS.be zijn een petitie gestart tegen de eventuele nationalisering van de Belgische domeinbeheerder.

De 15 agenten uit het ledenforum van DNS.be zijn een petitie gestart tegen de eventuele nationalisering van de Belgische domeinbeheerder. Het forum vraagt aan de 450 registrars die .be-domeinnamen verkopen om een uitgebreide position paper over de kwestie te ondertekenen. DNS.be is een vzw in handen van de sectororganisatie Agoria, de gebruikersgroep Beltug, de vereniging van internet dienstenleveranciers ISPA en de gewezen oprichter, KULeuven-professor Pierre Verbaeten. De beheerder van het Belgische top level domein registreerde doorheen de jaren al meer dan 1,3 miljoen .be domeinnamen.

Het ledenforum van DNS.be is zowat de spreekbuis voor de 450 registrars die .be-domeinnamen aan de man brengen. Het groepje komt meerdere keren per jaar samen, onder meer om te kunnen brainstormen over en te kunnen wegen op het beleid dat door DNS.be wordt uitgetekend. Tot de 15 leden behoren Belgische agenten zoals OpenMinds, bNamed, Combell, PriorWeb en Nucleus, maar ook buitenlandse spelers zoals Inforbusiness.com en Totaalnet.

Dat forum heeft nu een omvangrijke position paper verspreid waarin tal van argumenten worden opgelijst tegen de nationalisering van DNS.be. Er wordt gevraagd aan de 450 registrars in de wereld die .be-domeinen verkopen om de paper te ondertekenen, opdat het forum zich zo met een luidere stem kan richten tot Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

Ideologisch De FOD Economie en Vande Lanotte willen de Belgische domeinbeheerder naar zich toe trekken omwille van verschillende redenen. Eén van die redenen is ideologisch van aard: de SP.A ziet het als een taak van de overheid om iets cruciaals als de Belgische tld te beheren, bij de andere partijen leeft dat minder.

Belangrijker is allicht dat de SP.A en de FOD Economie meer macht krijgen over het Belgische internet bij een eventuele nationalisering. “En als je op die manier nog eens een aantrekkelijk geldpotje kan aantrekken om te investeren, is dat uiteraard mooi meegenomen. De ministers zijn op zoek naar geld, dat hoeft geen betoog”, vertelde een bron dicht bij het dossier onlangs nog aan Data News. Een andere bron spreekt over een heuse machtsstrijd tussen de FOD Economie en het BIPT, waar DNS.be slachtoffer van zou kunnen worden.

In elk geval kunnen de agenten van DNS.be een eventuele nationalisering maar moeilijk slikken. Zij stellen in hun position paper dat het beheer van de domeinbeheerder ten alle tijden in niet-gouvernementele handen moet blijven, ver weg van politieke intriges.

Nog eisen ze om de vzw-structuur te behouden, opdat de invloed van commerciële partijen niet de overhand kan nemen. Voorts klinkt het dat het bestuur van DNS.be beter georganiseerd wordt door mensen en organisaties dicht bij de sector (registrars, ict-bedrijven, …), zoals dat vandaag het geval is.

Het forum plaatst ook flinke vraagtekens bij het idee om .be-domeinen enkel aan partijen geregistreerd in de EU te verkopen. Dat ideetje zou intussen alvast leven in regeringskringen.

Initiatief DNS.be zelf ondersteunt de demarche van de forumleden, maar benadrukt dat het geen eigen initiatief is. “Onze agenten willen met deze actie anticiperen op een eventuele nationalisering, en zoeken steun in de registrargemeenschap”, vertelt algemeen directeur Philip Du Bois van DNS.be.

“Wij ondersteunen deze actie, maar zouden het op sommige punten toch wat minder scherp willen stellen. DNS.be werkt op verschillende vlakken goed samen met de overheid, onder meer op het vlak van security-issues, en dat willen we zou houden.”

Geïnteresseerde registrars kunnen een mailtje sturen naar registrarforum@dns.be, met de boodschap ‘I support this initiative’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content