Airbus van Air France raakt bijna drone bij landing op luchthaven van Roissy

© BELGA

Een Airbus A320 van Air France die op weg was van Barcelona naar Parijs, heeft op 19 februari op een haar na een drone geraakt bij het inzetten van de landing op de Parijse luchthaven van Roissy. Dat heeft het Franse agentschap dat onderzoek doet naar luchtvaartongevallen (BEA) gemeld. Het agentschap bestempelt het incident als “ernstig”.

Bij het inzetten van de landing en op het moment dat het toestel zich op een hoogte van ongeveer 1.600 meter bevond, merkte de copiloot links van het vliegtuig een drone op, aldus het BEA. De copiloot heeft daarop de automatische piloot afgezet, een manoeuvre uitgevoerd om het object te ontwijken en de boordcommandant geïnformeerd over de aanwezigheid van de drone, klinkt het. Die heeft op zijn beurt de drone gespot, en schatte dat het object op ongeveer vijf meter van de linkervleugel van het vliegtuig is gepasseerd, zo meldt het BEA.

De bemanning van het vliegtuig heeft onmiddellijk de luchtverkeersleiding op de hoogte gebracht van het incident, waarna het toestel zonder verdere incidenten is kunnen landen.

Drones zijn verboden in de buurt van luchthavens en mogen doorgaans ook niet hoger dan 150 meter vliegen. In de herfst van 2014 deden er zich in Frankrijk nog verschillende incidenten voor waarbij drones kerncentrales en het centrum van Parijs overvlogen. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content