Al 170 Belgische websites gehackt sinds Nieuwjaar

Sinds Nieuwjaar zijn er al 170 websites in België gehackt, meldt de internetsecurityblog Belsec.

Sinds Nieuwjaar zijn er al 170 websites in België gehackt, meldt de internetsecurityblog Belsec.
Alleen al de laatste 24 uur waren er 25 nieuwe meldingen. Zo voerde hacker Sejeal ‘defacements’ – ongeoorloofde toevoegingen aan websites – uit op de sites van de Gezinsbond en Foret Wallonie. Een andere hacker, die Hmei7 als schuilnaam gebruikt, hackte onder andere de websites van ABVV-metaal en de “School Zonder Pesten”.

Sejeal plaatst een foto met onderschrift “Memorial of Gaza Martyrs” op http://gezinsbond.be//sejeal.jpg. “Veel politieke bedoelingen lijken er niet achter te zitten”, aldus de internetblog Belsec. “Maar het betekent dat iemand erin geslaagd is om in het systeem door te dringen. Het lijkt recentelijk een sport te zijn bij hackers om zoveel mogelijk websites binnen te dringen. Wie niets doet aan zijn beveiliging, zoals de website van meteokust, heeft binnen de kortste keren de twijfelachtige reputatie van meest gehackte website van het land. Want het principe van de hackers luidt: ‘once hacked, always attacked’. De ene inbraak volgt dan op de andere.”

Zo ver laten ze het bij de Gezinsbond niet komen. “Onze ICT-afdeling zal de website vanuit veiligheidsoogpunt onder de loep nemen”, zegt woordvoerster Helga Basteleurs. “We hebben ook een klacht ingediend tegen Sejeal via www.ecops.be, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik van de federale Computer Crime Unit.”

“2.609 hackings in 2011”

De meeste recente jaarcijfers omtrent hacking in België zijn die voor het jaar 2011, afkomstig van het Cyber Emergency Team (Cert). Toen zijn er 2.609 hackings of gevallen van computercriminaliteit gesignaleerd. Dat zijn er 217 per maand.

Van die 2.609 incidenten werden er 1.494 (of 124 per maand) nader onderzocht. 1.161 van deze gevallen (of 97 per maand) werden als ernstig omschreven. Dat wil zeggen dat er sprake was van een virusdreiging, of dat er (een poging tot) fraude werd gepleegd.

In 24,1 procent van de gevallen werden systemen zoals webservers geïnfecteerd. Bij 14,8 procent van de incidenten werd spam verstuurd. 14,7 procent ging over phishing (waarbij slachtoffers naar valse websites gelokt worden en gevraagd worden naar hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer), 5,2 procent over pogingen tot het achterhalen van financiële rekeningnummers, en 4,6 procent over de verspreiding van wormvirussen.

De Cert wordt uitgebaat door het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk Belnet, in opdracht van Fedict. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content