Amerikaanse overheid plant putsch op het internet

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Amerikaanse Ministerie van Handel wil meer controle over het domeinnaamsysteem (DNS) op het internet. Als de instantie haar zin kan doordrijven, zullen overheden nieuwe domeinen kunnen blokkeren, en loert het gevaar van censuur om de hoek. Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, strijkt op maandag 28 februari en dinsdag 1 maart neer in Brussel voor wat wel eens een erg belangrijke meeting zou kunnen worden. De GAC (het adviesorgaan binnen Icann waarin de verschillende overheden zetelen) gaat een rist bedenkingen formuleren bij het plan om nieuwe internetextensies (‘top level domeinen’) te introduceren. Vooral het Amerikaanse Ministerie van Handel is uit op een confrontatie. Die instantie eist immers een ‘veto’ voor nieuwe achtervoegsels.

Het Amerikaanse Ministerie van Handel wil meer controle over het domeinnaamsysteem (DNS) op het internet. Als de instantie haar zin kan doordrijven, zullen overheden nieuwe domeinen kunnen blokkeren, en loert het gevaar van censuur om de hoek.

Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, strijkt op maandag 28 februari en dinsdag 1 maart neer in Brussel voor wat wel eens een erg belangrijke meeting zou kunnen worden.

De GAC (het adviesorgaan binnen Icann waarin de verschillende overheden zetelen) gaat een rist bedenkingen formuleren bij het plan om nieuwe internetextensies (‘top level domeinen’) te introduceren. Vooral het Amerikaanse Ministerie van Handel is uit op een confrontatie. Die instantie eist immers een ‘veto’ voor nieuwe achtervoegsels.

Als de Amerikanen hun zin krijgen, zijn het de nationale overheden die binnenkort beslissen welke domeinen er nog mogen toegevoegd worden op het internet, alle eerder gemaakte afspraken ten spijt. Autoriteiten zouden aanvragen voor internetextensies naar eigen goeddunken kunnen tegenhouden, bijvoorbeeld wanneer ze een idee of een persoon ongenegen zijn.

Nu staat de introductie van zo’n veto haaks op de bottum-up aanpak die Icann voorstaat bij managen van het DNS. Wordt het plan werkelijkheid, dan evolueren we met andere woorden van een bottum-up model gestuurd door verschillende stakeholders, naar een top-down model gedomineerd door nationale overheden.

“Gelukkig hoor je meerdere stemmen binnen de GAC”, zegt specialist Hans Seeuws van het dienstenbedrijf Sensirius, “en het is niet omdat het adviesorgaan de regels wil hertekenen, dat Icann daar automatisch op ingaat. De invloed van de Amerikaanse autoriteiten binnen Icann is flink geminderd de voorbije jaren, dit is allicht één van de laatste stuiptrekkingen. De echte vraag is dus hoe zwaar het U.S. Commerce Department nog weegt op Icann. En of de organisatie genoeg ruggengraat heeft om ‘njet’ te zeggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content