Amerikaanse ‘Sequoia’ is snelste computer ter wereld

Deze Sequoia supercomputer van IBM was in 2012 de snelste computer ter wereld.
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Sequoia-supercomputer in het Lawrence Livermore National Laboratory, nabij San José, is de snelste ter wereld. Voor het eerst sinds november 2009 staat er zo weer een Amerikaanse supercomputer aan de kop van de Top500-lijst van snelste computers. Sequoia, een IBM BlueGene/Q-systeem, haalt 16 petaflops per seconde (16.000 triljoen berekeningen per seconde) met 1.572.864 kernen. Of zoals IBM die snelheid in perspectief plaatst: geef 84 miljard mensen een rekenmachine en laat ze 50 jaar lang berekeningen maken, dan heb je wat de Sequoia supercomputer in één dag doet. De Sequoia is ook één van de meest energie-efficiënte systemen op de lijst.

De Sequoia-supercomputer in het Lawrence Livermore National Laboratory, nabij San José, is de snelste ter wereld. Voor het eerst sinds november 2009 staat er zo weer een Amerikaanse supercomputer aan de kop van de Top500-lijst van snelste computers.

Sequoia, een IBM BlueGene/Q-systeem, haalt 16 petaflops per seconde (16.000 triljoen berekeningen per seconde) met 1.572.864 kernen. Of zoals IBM die snelheid in perspectief plaatst: geef 84 miljard mensen een rekenmachine en laat ze 50 jaar lang berekeningen maken, dan heb je wat de Sequoia supercomputer in één dag doet. De Sequoia is ook één van de meest energie-efficiënte systemen op de lijst.

Met die snelheid stoot de supercomputer de Japanse ‘K Computer’ van Fujitsu van de troon. Die staat nu op plaats 2 met 10,51 petaflops per seconde met 705.024 SPARC64 kernen. Plaats drie is ook voor een IBM BlueGene/Q-computer, de Mira van het Argonne National Laboratory in Illinois. Die is goed voo r8,15 petaflops per sonconde met 786.432 kernen.

Overigens is ook Europa weer van de partij bij de topcomputers. Op plaats 4 staat immers de SuperMUC, een IBM iDataplex-systeem dat pas in het Leibniz Rechenzentrum in Duitsland geïnstalleerd is. De SuperMUC verbruikt dankzij waterkoeling 40 procent minder energie dan een vergelijkbaar luchtgekoeld systeem.

Andere Europese supercomputers in de top 10 zijn de Fermi (IBM BlueGene/Q) in Cineca, Bologna (plaats 7), de JuQUEEN (IBM BlueGene/Q) in het Forschunszentrum Juelich (plaats 8) en de Curie thin nodes (Bull) bij het Franse atoomagentschap CEA (plaats 9). China bezet plaats 5 en 10.

IBM staat voor 42,6 procent van de supercomputers in de Top500-lijst, gevolgd door HP met 27,6 procent. Op verre afstand volgen Cray, Appro, SGI en Bull. Amerika heeft net iets meer dan de helft (253) van de 500 snelste systemen ter wereld. Azië telt er 121, Europa 107.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content