Analisten zien zwak Q3 voor PC’s

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De aandelen van Intel, AMD en Nvidia namen een duik omdat analisten een zwak derde kwartaal voor de verkoop van pc’s verwachten.

De aandelen van Intel, AMD en Nvidia namen een duik omdat analisten een zwak derde kwartaal voor de verkoop van pc’s verwachten.

Hoewel het tweede kwartaal van dit jaar riante cijfers voor Intel en andere processorproducenten opleverde, voorspellen analisten bij J.P Morgan, Barcays, Baird en anderen een forse terugval in de verkoop van pc’s in het derde kwartaal van dit jaar. Met navenante gevolgen voor de omzetcijfers van Intel, AMD en Nvidia. De aandelen van deze bedrijven namen dan ook een duik omlaag en kregen een lagere beoordeling (ca. het equivalent van ‘neutraal’).

Als redenen voor de terugval zien de analisten de besparingsmaatregelen van de overheden in Europa, waardoor bedrijven aarzelen met investeringen, naast een afkoeling van de vraag in China en de terughoudendheid van de consumenten in de VS inzake aankopen. Dat laatste zou onder meer een stevige snee zetten in de belangrijke ‘terug naar school’-verkoop van computers. Voorts doven in de VS een aantal stimulusmaatregelen uit, waardoor de consumenten extra de vinger op de knip houden. Tevens zou er in de eerste helft van 2010 ook teveel systemen zijn besteld, zodat nu opnieuw een periode van stringenter voorraadbeheer zou aanbreken.

De analisten wijzen er op dat pc-producenten als HP, Acer en Lenovo hun bestellingen bij leveranciers van onderdelen hebben teruggschroefd. Ook zouden de voorraden van geheugenchips zijn gestegen.

De analisten menen dan ook dat de voorspelde cijfers van Intel en andere processorproducenten wat al te optimistisch zijn en stellen dan ook hun verwachtingen voor het gehele jaar bij. Wel wordt dit veeleer gezien als een ‘cyclische dip’, met voor de komende jaren goede groeiverwachtingen.

De uitzondering op de regel voor dit jaar, zou Apple’s iPad kunnen zijn. Hiervoor worden cijfers tot 15 miljoen verkochte stuks dit jaar geciteerd. Anderzijds zien analisten de iPad wel een stuk van de pc-koek (en in het bijzonder de netbooks) inpikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content