Apple, Facebook en co gaan gebruikers meteen inlichten als overheid hun data opvraagt

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple, Facebook, Google en Microsoft gaan gebruikers onmiddellijk een seintje geven wanneer hun data door overheden worden opgevraagd, tenzij dit bij wet of per gerechtelijk bevel verboden is. Dat schrijft The Washington Post.

Enkele vooraanstaande technologiebedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Microsoft willen zich verder distantiëren van de spionagepraktijken van overheden en hun inlichtingendiensten. Ze vinden dat gebruikers het recht hebben op voorhand te weten dat hun persoonlijk gegevens in beslag genomen dreigt te worden.

Nieuwe gebruikersvoorwaarde: persoon van wie data opgevraagd wordt, krijgt een mail

De internetbedrijven gaan hun gebruikersvoorwaarden hier dan ook op afstemmen (Google heeft dit al gedaan, en Twitter en Dropbox doen het al langer), en hun gebruikers per e-mail of andere notificatie op de hoogte stellen van de inbeslagname van hun data. Ook Yahoo wil dit gaan doen, zij het pas in juli.

Verzoeken van NSA of FBI moeten geheim blijven

Apple, Facebook en co mogen klanten echter niet over om het even welk dataverzoek inlichten. Als het bij wet of gerechtelijk bevel verboden is erover te communiceren, moeten ze het geheim houden. Verzoeken van geheime diensten als de NSA of de FBI mogen bijvoorbeeld niet naar buiten gebracht worden.

Amerikaanse justitie is niet blij

De Amerikaanse Justitie is niet opgezet met het initiatief van de technologiegigant. Hiermee dreigen ze politieonderzoeken te ondermijnen door criminelen de tijd te geven vitale elektronische bewijzen te vernietigen alvorens deze verzameld kunnen worden, klinkt het daar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content