Apple krijgt steun van Google en WhatsApp in zaak tegen FBI

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De Amerikaanse technologiereus Apple krijgt in de krachtmeting met de Amerikaanse autoriteiten ook steun van de bazen van Google en WhatsApp. Apple kreeg een gerechtelijke opdracht om de federale politiedienst FBI toegang te helpen krijgen tot de versleutelde inhoud van een smartphone die toebehoorde aan de schutters van San Bernardino.

Bij die schietpartij eind vorig jaar vielen 14 doden. De daders werden door de politie gedood, het ging om extremistische moslims.

Google-topman Sundar Pichai waarschuwde dat de eis aan een onderneming om het hacken van toestellen en data van klanten mogelijk te maken, “een verontrustend precedent” kan worden en de privacy van gebruikers kan schenden. Hij hoopt op een bedachtzame en open discussie over de kwestie, zo zei hij in een reeks tweets.

De stichter van berichtendienst WhatsApp, Jan Koum, gaf eveneens Apple-baas Tim Cook ruggesteun. “We mogen dit gevaarlijk precedent niet toelaten”, schreef hij op Facebook. WhatsApp is ongeveer twee jaar geleden door Facebook overgenomen voor 22 miljard dollar. Koum leidt de dienst nog steeds.

Woensdag kondigde Tim Cook al aan dat Apple zich tegen de gerechtelijke eis zal verweren. Zou Apple de gevraagde software ontwikkelen, ontstaat daarmee ook een “achterpoortje” in de iPhone, aldus Cook.

Politiek geladen probleem

Apple ziet zich geconfronteerd met een politiek geladen probleem. De FBI wil toegang tot versleutelde informatie van Syed Rizwan Farook, die samen met zijn vrouw begin december 14 mensen doodschoot in San Bernardino. Beiden zouden terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) trouw gezworen hebben.

Enkele belangrijke politici hebben weinig begrip voor de positie van Apple. De senatrice Dianne Feinstein, de vicevoorzitster van de Senaatscommissie op inlichtingenwerk, wil desnoods de wet wijzigen. In haar staat Californië zijn veertien mensen gestorven door een terreuraanslag. De versleutelde telefoon kan bijkomende informatie leveren, oordeelde de Democrate bij CNN. “Ik ben ervan overtuigd, dat het tot onze verantwoordelijkheid en plicht als regering behoort, ervoor te zorgen dat Apple deze informatie levert.”

De Republikeinse senator Tom Cotton is nog harder in zijn kritiek. “Apple besliste om de privacy van een dode IS-terrorist te beschermen, in plaats van de veiligheid van het Amerikaanse volk”. De miljardair Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen, verklaarde aan de zender MSNBC dat Apple gedwongen moet worden de FBI te helpen.

De Democratische senator Ron Wyden waarschuwde wel dat met de software om de iPhone te ontgrendelen, ook de online veiligheid van “miljoenen Amerikanen” in het gedrang komt. Zo zou de Amerikaanse regering immers Rusland en China aanmoedigen om Amerikaanse bedrijven tot “achterpoortjes” in hun producten te dwingen, zei hij aan de website Buzzfeed.

Miljoenen iPhone-bezitters in gevaar

Tim Cook schreef gisteren in zijn open brief dat de veiligheid van Apple-klanten in het gedrang zou komt wanneer Apple meewerkt met de FBI. De inlichtingendienst wil dat Apple ervoor zorgt dat iPhones door middel van brute kracht te kraken zijn. Nu kan er op de iPhone 5 in kwestie maar 10 keer een code ingevoerd worden om hem te ontgrendelen, wanneer het niet lukt binnen die gezette tijd wordt alle data op de telefoon gewist.

De FBI wil daarom dat Apple software maakt waarmee dit wel kan. Maar volgens Cook wordt het dan ook makkelijk voor anderen om in de smartphones te komen via de gecreëerde achterdeur. De veiligheid van miljoenen iPhone-bezitters staat dus op het spel met deze zaak. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content