Apple krijgt steun van Google, Microsoft en Facebook in zaak tegen FBI

Een gebroken iPhone-scherm. © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De eis van de FBI om toegang te krijgen tot een iPhone krijgt nu ook tegenwind van andere technologiereuzen. Intussen erkent de veiligheidsdienst dat het een precedent zal scheppen.

Apple krijgt onder meer steun van Microsoft, Google, Facebook en Twitter in de zaak waarbij de FBI wil dat Apple het hen makkelijker maakt om toegang te krijgen tot de iPhone van de schutter in de San Bernardino-aanslag.

Microsoft’s juridisch hoofd Brad Smith zei gisteren in een hoorzitting dat zijn bedrijf een steunbrief zou indienen waarbij het de kant van Apple kiest. Enkele dagen geleden sprak ook Google-ceo Sundar Pichai openlijk steun uit voor de positie van Apple om het been stijf te houden. Net zoals Whatsapp en Twitter. Ook Facebook, het moederbedrijf van Whatsapp, zou zich volgens bronnen van ReCode in de strijd gooien, waarbij er zelfs sprake is van een gemeenschappelijk standpunt in de rechtszaal.

Eén iPhone Vs. alle smartphones, pc’s en tablets

Het gebeurt zelden dat grote technologiebedrijven, waarvan de meesten elkaars concurrent zijn, het voor elkaar opnemen maar voor zaken als privacy, security en overheidsinmenging geldt er meestal een uitzondering. Als de FBI haar gelijk haalt tegen Apple dan staat er weinig in de weg om Google te vragen om Androidtelefoons te kraken of Microsoft om toegang te geven tot uw Windows-pc, ook al staat er een wachtwoord of encryptie op.

Dat laatste wordt nu ook min of meer bevestigd door de FBI zelf. Topman james Comey zei afgelopen weekend nog dat de FBI geen precedent wil scheppen. Maar intussen bevestigt hij wel dat de uitspraak waarschijnlijk een gids zal zijn voor hoe andere rechtbanken met gelijkaardige verzoeken omgaan.

De zaak beroert intussen veel gebruikers en terecht. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking, waaronder de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de oprichter van McAfee begrijpen het verzet van Apple niet. Ook Bill Gates was niet geheel tegen het idee.

Waar ligt de grens?

Maar de zaak gaat niet enkel over het kraken van één smartphone van een terrorist. Als Apple gedwongen wordt om mee te werken, dan is dat in weze hetzelfde dan wanneer pakweg Huawei de vraag krijgt van China om zendmasten af te luisteren. Iets waar de Amerikaanse overheid overigens sterk voor waarschuwde enkele jaren geleden. Ironisch genoeg kort voor Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse overheid zelf Amerikanen en buitenlanders bespioneert. Bovendien is het twijfelachtig dat het bij dit geval blijft want de FBI heeft meerdere toestellen, ook van minder ernstige zaken, waarvoor het toegang wil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content