Apple onthult iOS 8 voor iPhone en iPad: 15 nieuwe functies

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple heeft met iOS 8 een nieuw besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch voorgesteld. Dit zijn 15 nieuwigheden, waaronder een gezondheidsplatform en een ‘smart home’-platform.

Nieuwe producten – waar blijft die iWatch? – waren er op de WWDC-conferentie van Apple niet te bespeuren. Maar de elektronicareus gaf zijn besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch wel een serieuze oppoetsbeurt in de vorm van iOS 8. De voornaamste nieuwigheden op een rijtje.

1. Notificaties worden interactief Nieuw in iOS 8 zijn interactieve notificaties. Als je een app aan het gebruiken bent en je krijgt bovenaan je schermpje een sms-notificatie, dan hoef je de app die je aan het gebruiken was niet te verlaten om deze sms te beantwoorden. Je kunt namelijk meteen vanuit de notificatie, bovenaan het scherm, reageren via een klein openklapbaar reactieveldje. Een agenda-afspraak accepteren of weigeren of een Facebook-notificatie liken of becommentariëren kan op dezelfde manier; je hoeft er de Agenda-app of de Facebook-app niet voor op te starten. Daarnaast kun je notificaties in iOS 8 ook meteen in het vergrendelscherm van je iOS-toestel behandelen, zonder dat je eerst het toestel moet ontgrendelen en naar de betreffende apps moet navigeren.

2. Berichtencentrum laat apps van derden toe Het nieuwe berichtencentrum in iOS 8 beperkt zich niet langer tot Apple’s eigen apps (zoals de Aandelen-app), maar laat ook widgets van derden toe. Zo kunnen sport-apps er uitslagen tonen, en maakt de eBay-app het mogelijk om rechtstreeks vanuit de widget in het berichtencentrum een bod te doen op producten.

3. HealthKit: een gezondheidsplatform en een fitness-app HealthKit is het mobiele gezondheidsplatform van Apple, waarop de data uit al je fitness-apps (bijvoorbeeld die van Nike) gebundeld worden. Bij HealthKit lanceert Apple een eigen Health-app waarmee je gegevens omtrent je gezondheid kunt bijhouden: bloedwaarden, gewicht, calorieën, slaap… Opvallend is dat artsen deze informatie tijdens een doktersbezoek kunnen gebruiken, bijwerken of aanvullen.

4. HomeKit: huishoudapparatuur bedienen met de iPhone In iOS 8 zit ook het langverwachte softwareplatform van Apple dat het mogelijk maakt apparaten in huis te besturen met de iPhone: HomeKit. Zo kan je je smartphone onder meer als afstandsdbediening gebruiken om de lampen te dimmen en de deuren te vergrendelen als je naar bed gaat. De bediening gebeurt via Siri. Hoe het exact in zijn werk zal gaan, is echter nog niet helemaal duidelijk. Voor HomeKit sloeg Apple de handen in elkaar met fabrikanten van lampen, themostaten en andere apparatuur, zoals Philips, Honeywell, Netatmo en iHome.

5. Betere groepsgesprekken voeren met iMessage De mogelijkheden voor groepsgesprekken met iMessage zijn verbeterd in iOS 8. Zo kan je een groepschat voortaan een naam geven, kan je makkelijk het gesprek verlaten of er juist meer mensen aan toevoegen of uit verwijderen. Ook het versturen van geluids- of videoboodschappen wordt eenvoudiger. Je hoeft enkel de audio- of videoknop in te drukken, iets in te spreken en de knop weer los te laten om een bestand automatisch te laten verzenden naar je gesprekspartners. Je kan ook je huidige locatie delen met de anderen, en dit voor een uur, een dag of langer.

6. Family Sharing: apps delen met familieleden Met de iOS 8-functie Family Sharing kan je iTunes-aankopen uitwisselen met maximum zes familieleden. Deze feature moet het aankoopsysteem voor kinderen ook beveiligen: als een kind een app wil downloaden, moet het daar eerst de toestemming voor krijgen van een ouder, die een notificatie op zijn of haar iOS-apparaat te zien krijgt.

7. Foto-app grondig uitgebreid Apple heeft ook de Photos-app grondig opgepoetst. De app wordt in iOS 8 geïntegreerd in het eveneens vernieuwde iCloud (iCloud Drive). Foto’s uitwisselen blijft zo niet langer beperkt tot de huidige Fotostream. Hierdoor krijg je toegang tot meer foto’s (van al je iApparaten) dan je lokaal kunt bewaren. Dankzij een verbeterde zoekfunctie moet het doorzoeken van al je foto’s ook eenvoudiger worden. Voorts zijn de mogelijkheden om foto’s te bewerken uitgebreid (je kunt contrast, helderheid, belichting en schaduw aanpassen). Al deze bewerkingen worden meteen in de cloud opgeslagen, zodat ze op al je apparaten doorgevoerd worden.

8. AirDrop laat je bestanden uitwisselen tussen iOS en Mac Dankzij de vernieuwde AirDrop-functie (ingebouwd in zowel iOS 8 als het nieuwe OS X Yosemite-besturingssysteem voor Mac) wordt het mogelijk bestanden uit te wisselen tussen iOS en Mac. Voorheen kon dit enkel van Mac tot Mac of van iOS-apparaat tot iOS-apparaat.

9. iPhone-gesprekken aannemen op je Mac met Handoff Met Handoff kan je dan weer documenten, e-mails of andere bestanden van je iPhone of iPad meteen verder bewerken op je Mac, en omgekeerd. Apple laat het zelfs toe iPhone-gesprekken aan te nemen of sms-berichten (die niet verstuurd zijn met iMessage) te beantwoorden op je Mac.

10. Spotlight maakt uitgebreid zoeken mogelijk Ook Spotlight, waarmee je je mobiel apparaat kunt doorzoeken, kreeg een opfrisbeurt. In iOS 8 kun je Spotlight niet alleen gebruiken om op zoek te gaan naar de informatie die op je toestel staat of naar de apps die erop geïnstalleerd zijn. Je kunt er ook apps mee opvragen die je nog niet geïnstalleerd had, of liedjes uit de iTunes Store die je nog niet gedownload had. Het is verder mogelijk via Spotlight Wikipedia te doorzoeken, tijdstippen waarop een film vertoond wordt in de cinema op te snorren of wegbeschrijvingen naar bepaalde locaties op te vragen.

11. Mail-app krijgt update De vernieuwde Mail-app stelt je in staat om, middels een paar veegbewegingen in ware Mailbox-stijl, veel sneller dan voorheen mails te beantwoorden, te verwijderen of als ongelezen te markeren.

12. Bellen, sms’en of Facetimen vanuit het multitaskscherm Het multitaskscherm, te raadplegen door twee keer op de homeknop te drukken, toont in iOS 8 voortaan met welke personen je het laatst contact hebt gehad. Je kan deze contacten dan meteen vanuit het multitaskscherm bellen, sms’en of Facetimen, zonder dat je hiervoor eerst de Telefoon-, Berichten- of Facetime-app moet opstarten.

13. QuickType: vernieuwd toetsenbord dat beter kan voorspellen wat je typt Apple heeft het toetsenbord van de iPhone, iPad en iPod touch onder handen genomen, zodat beter voorspeld zou kunnen worden welke woorden je wilt typen. QuickType ondersteunt een heel aantal talen, maar het Nederlands hoort daar voorlopig nog niet bij.

14. Toetsenborden van derden installeren Naast QuickType laat iOS 8 je ook toe alternatieve toetsenborden van derden te installeren. Zo kan het bekende Swype-toetsenbord ondersteund worden. Dat vormt woorden door over letters heen te vegen.

15. Siri meets Shazam De spraakassistent Siri kan in iOS 8 overweg met Shazam (om muziek te herkennen). De app is daarnaast aanspreekbaar met het stemcommando ‘Hey Siri’ en ondersteunt 22 talen (welke precies is nog niet bekend).

iOS 8 komt dit najaar beschikbaar. De software is compatibel met de iPhone 4s, de iPhone 5, de iPhone 5s, de iPod touch van de vijfde generatie, de iPad 2, de iPad van de vierde generatie, de iPad Air, de iPad mini en de iPad mini Retina. De bètaversie wordt nu al ter beschikking gesteld van ontwikkelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content