Apple onthult sufgehypte iPhone 5

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Zoals verwacht heeft Apple vanavond de langverwachte opvolger van de iPhone 4S voorgesteld: de iPhone 5. Vraag is of het sufgehypte toestel alle aandacht verdient, want echt vernieuwend is het niet. Omdat er de voorbije maanden al zo veel was uitgelekt over Apple’s nieuwe smartphone, kon de voorstelling van het toestel door marketingbaas Phil Schiller niet meer verrassen. Ja, de iPhone 5 ondersteunt wereldwijd de gangbare 4G/LTE-frequenties (dus ook de 1,8 Ghz frequentie waarover Belgacom en Mobistar 4G zullen aanbieden), en zou daarom best wel eens het eerste echte 4G-toestel kunnen zijn op de Belgische markt. Maar in de VS en in Azië zijn 4G-toestellen intussen de norm: niets nieuws onder de zon dus.

Zoals verwacht heeft Apple vanavond de langverwachte opvolger van de iPhone 4S voorgesteld: de iPhone 5. Vraag is of het sufgehypte toestel alle aandacht verdient, want echt vernieuwend is het niet. Omdat er de voorbije maanden al zo veel was uitgelekt over Apple’s nieuwe smartphone, kon de voorstelling van het toestel door marketingbaas Phil Schiller in San Francisco niet meer verrassen.

Ja, de iPhone 5 ondersteunt wereldwijd de gangbare 4G/LTE-frequenties (ook de 1,8 Ghz frequentie waarover Belgacom en Mobistar 4G zullen aanbieden), en zou daarom best wel eens het eerste echte 4G-toestel kunnen zijn op de Belgische markt. Maar in de VS en in Azië zijn 4G-toestellen intussen de norm: niets nieuws onder de zon dus.

En inderdaad, het apparaat krijgt een Retina-scherm van 4 in plaats van 3,5 inch, met een resolutie van 1136×640 pixels. Ook daarmee doet Apple niets anders dan de markttrend volgen om te evolueren naar grotere schermen. Het spreekt een beetje voor zich dat de 16:9 beeldverhouding beter geschikt voor het spelen van spelletjes en het kijken van video’s.

Ook het feit dat de iPhone 5 in een nieuw jasje steekt, was al even duidelijk. Het – fel gecontesteerde – glas aan de achterzijde van het toestel is grotendeels geschrapt en heeft plaats geruimd voor een aluminium chassis met zwarte of witte tinten. Apple’s nieuwe paradepaardje is ook enkele millimeters dunner dan zijn voorganger (7,6 millimeter in totaal) wat van het toestel het dunste maakt in zijn soort.

Hoeft het te verbazen dat de iPhone 5 een krachtige A6 processor meekrijgt die volgens Schiller 2 keer zo snel is als de processor in de iPhone 4S? Neen, want ook de Samsung Galaxy SIII, de Galaxy Note II, de HTC One X en de high end smartphones van Huawei werken met supersnelle quadcore chips.

Dat de camera van de eerste volledig nieuwe iPhone sinds de dood van Steve Jobs van betere kwaliteit zou zijn, stond in de sterren geschreven. Net zoals bij de SIII en bij de One X, kan je nu ook beelden schieten terwijl je aan het filmen bent, en dankzij de f/2.4 lens en multi-focus technologie kan je op verschillende dingen tegelijk focussen. Met een camera van 8 megapixel doet Apple wel minder goed dan Nokia, dat zijn topmodel een camera met 8,7 megapixel meegeeft. Eén van de nieuwe features is de panorama modus, waarmee je superscherpe beelden kan schieten in breedbeeldformaat door te ‘sweepen’. De FaceTime camera aan de voorzijde kan nu ook HD aan, en filmt aan 720p over 3G.

Voorts moeten we nog meegeven dat de nieuwe dock connector met 8 pins een pak kleiner is dan de oude en de naam ‘Lightning’ draagt. Apple voorziet alvast een speciale adapter om te converteren naar een 30-pins aansluiting. Een NFC-chip ontbreekt in de iPhone 5. Het is geen geheim dat Apple nog geen grote voorstander is van NFC-technologie, maar het ontbreken van NFC is toch een verrassing.

Tenslotte krijgt de nieuwe iPhone 3 microfoons mee: eentje bovenaan, eentje onderaan, en eentje op de achterkant. Eén en ander zou nodig zijn om te kunnen bellen in wat ze bij Apple ‘Wideband Audio’ noemen, iets wat enkel werkt wanneer je operator het ondersteunt.

iOS 6 Zoals we reeds meermaals schreven heeft Apple Google maps geschrapt uit iOS 6, en vervangen door navigatiesoftware die werkt met de kaarten van het Nederlandse TomTom, en die gebaseerd is op het gestandaardiseerde kaartformaat ‘Multinet’. Dat kaartformaat werd in België ontwikkeld, bij TeleAtlas in Gent.

Een opvallende nieuwigheid is iOS 6 is ‘photo stream sharing’, waarbij een foto bliksemsnel kan gedeeld worden met anderen, die dan commentaar kunnen geven en foto’s kunnen ‘liken.’ Voorts kreeg ook spraak assistent Siri een update, en komt er een diepgaande integratie met Facebook, iets wat al was aangekondigd op de Worldwide Developer Conference.

De iPhone 5 wordt vanaf 21 september verkocht in de VS en enkele grote landen zoals Frankrijk en het VK. In België zal het toestel allicht vanaf 28 september of vanaf 5 oktober worden verkocht, al is dat nog niet helemaal duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content