Apple’s beste kwartaal, maar somberder verwachtingen

Apple heeft in het eerste kwartaal van 2008 zijn hoogste omzet en inkomsten geboekt, maar voorspelt voor zijn tweede kwartaal resultaten die onder de verwachtingen van de analisten liggen. Wat meteen een bijkomende schaduw op het consumentendeel van de Amerikaanse economie werpt.

Apple heeft in het eerste kwartaal van 2008 zijn hoogste omzet en inkomsten geboekt, maar voorspelt voor zijn tweede kwartaal resultaten die onder de verwachtingen van de analisten liggen. Wat meteen een bijkomende schaduw op het consumentendeel van de Amerikaanse economie werpt.

Met een omzet van 9,6 miljard dollar (+35 procent ten opzichte van Q1 2007) en een nettokwartaalwinst van 1,58 miljard dollar (tegen 1 miljard dollar in Q1 2007) kon ceo Steve Jobs de beste kwartaalcijfers ooit voor Apple voorleggen. Bovendien steeg de bruto marge tot 34,7 procent (tegen 31,2 procent in Q1 2007) en steeg de cashvoorraad met 2,7 miljard dollar tot 18,4 miljard dollar. Die cijfers boekte Apple onder meer door 2,3 miljoen Macs te verschepen (+ 44 procent t.o.v. Q1 2007 ), 22,1 miljoen iPods (+5 procent) en 2,3 miljoen iPhones. Bij de iPods valt op dat hoewel de aantallen slechts met 5 procent stegen, de omzet ervan wel met 17 procent steeg, wat wijst op een stevige verkoop van de topmodellen. De internationale verkoop was goed voor ca. 45 procent van de kwartaalomzet.

Toch zakte de koers van het Apple-aandeel met zo’n 10 procent na de aankondiging van deze cijfers, die nochtans de verwachtingen van de analisten overtroffen (9,47 miljard dollar volgens de analisten). De daling was daarbij niet alleen het gevolg van de algemene daling van technologieaandelen. Apple’s verwachtingen voor het tweede kwartaal (januari tot maart) liggen immers onder deze van de analisten, in casu een omzet van 6,8 miljard dollar tegen 6,98 miljard dollar volgens de analisten. Het tweede kwartaal, volgend op de eindejaarsverkopen, is traditioneel het zwakste bij Apple, maar nu vreest de beurs blijkbaar dat ook (en zelfs) Apple zal worden getroffen door de terugloop in de bestedingen van de consumenten als gevolg van de sombere economische toestand. De terughoudendheid van Apple in zijn voorspellingen wordt dan op zichzelf al een bijkomende blijk van pessimisme inzake het consumentendeel van de economie. Anderzijds wordt ook wel opgemerkt dat de voorspellingen door Apple zelf vaak wat aan de voorzichtige kant zijn.

Apple gaat zijn tweede kwartaal wel in met de producten die onlangs op Macworld werden aangekondigd, waaronder de nieuwe superlichte Apple MacBook Air. Het toestel dat in zijn basisversie een 1,6 GHz Intel Core Duo processor (in nieuwe compacte chipbehuizing) aan boord heeft, naast 2GB geheugen en een 80GB harde schijf, zal vanaf februari ook in ons land verkrijgbaar zijn. Wie de wenkbrauwen zou fronsen bij het ontbreken van een optische schijflezer of een hele rist gebruikelijke connectorpoorten in de MacBook Air zal allicht uiteindelijk erkennen dat de gehele systeemomgeving (inclusief accessoires) wel erg goed is uitgekiend (en als dusdanig wel wat een voorloper kan zijn voor systeemtrends zoals ook de oer-iMac dat deed door geen 3,5” floppyeenheid te hebben of door alles op de toen nieuwe USB-standaard te zetten).

Voorts werd ook de ‘Time Capsule’ aangekondigd als netwerkbackup-systeem voor een netwerk van Macs en een vernieuwde Apple TV, die nu rechtstreeks toegang tot het internet kan hebben. In de USA werd tevens de uitbreiding van de iTunes shop met filmverhuur aangekondigd. En last but not least rekent Apple ook op zijn Apple shops om de stroom kopers gaande te houden – allicht een belangrijk wapen in de komende periode ten opzichte van andere digitale lifestyle-producenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content