ARM verzoent ‘lo-power, hi-performance’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Chipdesigner ARM adviseert een combinatie van twee processoren om zowel maximaal vermogen als optimaal stroomverbruik in een zelfde toestel te bieden.

Chipdesigner ARM adviseert een combinatie van twee processoren om zowel maximaal vermogen als optimaal stroomverbruik in een zelfde toestel te bieden. Aangezien meer dan 90 procent van de smartphones in de wereld gebruik maken van processoren op basis van een ARM design, trekt de bovenstaande aankondiging van ARM wel de aandacht. Concreet heeft het Britse bedrijf een uiterst stroomzuinig processormodel – de ARM Cortex-A7 MPCore – ontwikkeld, dat op zichzelf voldoende krachtig is voor een sub-100 dollar smartphone.

Uitgevoerd in een 28nm technologie en kleiner dan een halve vierkante millimeter, kan deze processor tegen 2013-2014 in smartphones zitten die dezelfde prestaties bieden als de hedendaagse ‘500 dollar+’ toestellen, aldus ARM.

Met het ‘Big.LITTLE’ System on a Chip (SoC) concept verzoent ARM tevens de vereisten voor stroomzuinigheid met groot verwerkingsvermogen. In dit concept wordt een Cortex-A7 processor gekoppeld aan een krachtige Cortex-A15, met bijhorende software voor een snelle schakeling tussen beide processoren.

De Cortex-A7 neemt continu en stroomzuinig taken als het draaien van het OS, het checken voor e-mails, het afspelen van muziek en dies meer voor zijn rekening. Wanneer de gebruiker toepassingen draait die meer vermogen vereisen, kan binnen 20 microseconden en met een minimum aan instructies worden overgeschakeld naar de Cortex-A15. De ‘switcher’ in het ‘Big.LITTLE’ systeem ondersteunt de huidige besturingssystemen, die wel wat moeten worden aangepast.

De nodige chips zouden momenteel beschikbaar zijn voor producenten, waaronder Texas Instruments, Samsung en Apple voor testdoeleinden, met eerste producten verkrijgbaar op de markt tegen 2014.

ARM publiceerde een white paper met meer informatie over het’Big.LITTLE’ processing concept.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content