Astrid is vorige zaterdag overgeschakeld op nieuw alarmeringssysteem

Federale politie in Brussel © Belga Image

Op zaterdag 4 juni is het ASTRID-systeem omgeschakeld van het oude personenoproepsysteem (het zogenaamde paging-systeem met semafoons of biepers) naar een nieuwe manier van alarmeren van de hulpdiensten.

ASTRID is de gespecialiseerde telecomoperator van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten die tot doel heeft de communicatie tussen de politie, de brandweer en de andere hulpdiensten, in totaal zo’n 70.000 gebruikers, te verbeteren. Elk jaar passeren er meer dan 2.300.000 alarmeringsberichten via het pagingnetwerk. Telecomoperator ASTRID heeft de omschakeling maandag zelf bekendgemaakt via een persbericht.

Tijdens de omschakeling heeft ASTRID de gebruikers continu op de hoogte gehouden over het verloop van de werkzaamheden. De technisch complexe migratie werd uitgevoerd in een tijdslot van 4 uur , tussen 8 en 12 uur, waarin de pagingdienst onderbroken werd.

Na de omschakeling van de 226 antennes die over het hele land verspreid staan, hebben de pagers van de vrijwillige brandweerlui en hulpverleners en de alarmeringsterminals in de kazernes automatisch verbinding gelegd met het nieuwe systeem.

Bepaalde componenten van het oude pagingsysteem waren verouderd (2001) of waren end-of-life. De leverancier kon niet langer instaan voor hun onderhoud of vervanging. In overleg met de gebruikers viel de keuze opnieuw op de POCSAG-norm, een beproefde, wijdverspreide technologie die blijft beantwoorden aan de operationele noden van de hulpdiensten.

Het voordeel van het nieuwe systeem is onder meer dat de berichten veel sneller worden verstuurd dankzij de snellere verwerking in het centrale systeem. De centrale systemen zijn ook dubbel uitgevoerd en wisselen hun gegevens voortdurend onderling uit. Bijkomend voordeel was dat de 21.000 op het terrein gebruikte pagers niet moesten worden vervangen. Op termijn komen er ook nog nieuwe belangrijke functiemogelijkheden bij, zoals de verzending van een ontvangstbericht en een automatische nieuwe transmissiepoging bij mislukte aflevering.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content