Astrid onderzoekt falende technologie tijdens schietpartij E34 (update)

© Gazet Van Antwerpen
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij een gewelddadige carjacking van een vrachtwagen maandagavond op de E34 in Eersel namen gangsters politieagenten met kalasjnikovs onder vuur. De oproep voor versterking – “stuur versterking, we worden beschoten!” – via het Astrid-radionetwerk kwam nooit aan. De wagen van de agenten werd na de kogelregen ook nog geramd, waarop de gangsters konden vluchten. De agenten bleven gelukkig ongedeerd. In de Concentra-kranten trekt Paul Scherens van de vakbond ACOD van leer tegen het niet-functioneren van het Astrid-systeem op zulk een cruciaal moment.

Bij een gewelddadige carjacking van een vrachtwagen maandagavond op de E34 in Eersel namen gangsters politieagenten met kalasjnikovs onder vuur. De oproep voor versterking – “stuur versterking, we worden beschoten!” – via het Astrid-radionetwerk kwam nooit aan.

De wagen van de agenten werd na de kogelregen ook nog geramd, waarop de gangsters konden vluchten. De agenten bleven gelukkig ongedeerd. In de Concentra-kranten trekt Paul Scherens van de vakbond ACOD van leer tegen het niet-functioneren van het Astrid-systeem op zulk een cruciaal moment. “We hebben dit al meermaals aangekaart”, zucht Scherens. “Astrid is een peperduur communicatiesysteem, het heeft miljoenen gekost. Dat moet optimaal werken. Wat moeten we tegen onze mensen zeggen? Niet patrouilleren in gebieden zonder ontvangst?”

Ontvangstproblemen zijn één mogelijkheid, aangezien Eersel vijf kilometer over de Nederlandse grens ligt, al zou het systeem ook daar moeten werken “Maar zelfs in eigen land werkt het niet optimaal”, zegt Paul Scherens nog in de krant. “Op de E34 zijn er vier stroken zonder bereik: de grensovergang in Postel, een strook in Zoersel en een in Vorselaar, en de buurt van de Texaco-parking in Gierle. En zo zijn er meer probleemgebieden. Onder meer in de kuststreek.”

“We onderzoeken momenteel wat de oorzaak is van het probleem”, antwoordt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries op onze vraag naar meer uitleg. “Het kan aan alles liggen: gebeurde de oproep in Nederland of niet? Was het wel slechte dekking? Of werkte het toestel niet? En was het een mobiel toestel of niet? We nemen alles onder de loep.”

Het technische beheer en onderhoud van het Astrid-radionetwerk (tetra-technologie) is al jaren in handen van Belgacom en EADS. Onlangs nog haalden de bedrijven het nieuwe, vijfjarige onderhoudscontract binnen, goed voor 70 miljoen euro (14 miljoen euro per jaar). De (gevalideerde) toestellen voor het netwerk zijn afkomstig van uiteenlopende leveranciers en merken.

Update

Bij de federale politie wordt het verhaal van vakbondsman Paul Scherens ontkend. “Het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) Antwerpen heeft de oproep van de collega’s ter plaatse goed ontvangen. Die verliep via twee verschillende kanalen: gsm en radio. Daarop hebben zij het voertuig onmiddellijk kunnen lokaliseren en een ploeg ter versterking naar de plaats van de feiten kunnen sturen. Het klopt dus niet dat het Astrid-zendsysteem gefaald heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content