Australië ziet Huawei als securityrisico

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Australische overheid laat niet toe dat het Chinese Huawei meewerkt aan een nationale breedbandinternetinfrastructuur, om securityredenen. De Autralische Financial Review rapporteert uitgebreid hoe de Australische overheid heeft verboden dat de Chinese producent van netwerk- en telco-apparatuur Huawei mag deelnemen aan de uitbouw van een ‘nationaal breedband netwerk’ (NBN). Daarbij worden securityredenen aangehaald, in het bijzonder cyberaanvallen die hun oorsprong in China zouden hebben. Naar verluidt zou Huawei al eind vorig jaar zijn verwittigd niet op de offerte in te schrijven, omdat het toch geen kans op succes had. Nochtans zou naar verluidt het bedrijf dat werd opgericht voor de bouw van het netwerk – NBN Co – intern zijn voorkeur voor Huawei hebben uitgesproken.

De Australische overheid laat niet toe dat het Chinese Huawei meewerkt aan een nationale breedbandinternetinfrastructuur, om securityredenen.

De Autralische Financial Review rapporteert uitgebreid hoe de Australische overheid heeft verboden dat de Chinese producent van netwerk- en telco-apparatuur Huawei mag deelnemen aan de uitbouw van een ‘nationaal breedband netwerk’ (NBN). Daarbij worden securityredenen aangehaald, in het bijzonder cyberaanvallen die hun oorsprong in China zouden hebben.

Naar verluidt zou Huawei al eind vorig jaar zijn verwittigd niet op de offerte in te schrijven, omdat het toch geen kans op succes had. Nochtans zou naar verluidt het bedrijf dat werd opgericht voor de bouw van het netwerk – NBN Co – intern zijn voorkeur voor Huawei hebben uitgesproken. De Australische premier, Julia Gillard, vindt het verbod in ieder geval “prudent”, zeg maar ‘verstandig’. De woordvoerder van de Australische procureur generaal verdedigt de beslissing, want “als een strategische en aanzienlijke overheidsinvestering, hebben we de verantwoordelijkheid ons uiterste best te doen om de integriteit van het NBN en van de informatie die het transporteert te beschermen. Dat is consistent met de inzet van de overheid om de beveiliging en bestendigheid van de kritieke infrastructuur van Australië breder te beschermen.” Concreet zou het Australische veiligheidsdienst ASIO (Australian Security Intellligence Organisation) een negatief advies over Huawei hebben geveld.

Tegenslagen

De weigering is een tegenslag voor Huawei, dat in zijn raad van commissarissen van de Australische vestiging een rits vooraanstaande Australiërs telt, met een oud admiraal als voorzitter. Het bedrijf heeft in het verleden al materiaal geleverd aan Vodaphone in Australia, maar daar tegenover staat dat Telstra – de Australische telcomarktleider – amper gebruik maakt van Huawei uitrusting. In het kader van het NBN-contract zou Huawei onder meer hebben voorgesteld sponsor te worden van een Australisch rugby team, de Raiders. De oppositie klaagt het verbod aan, omdat het de economische relaties met China – Australië’s grootste handelspartner – verder verstoort, na onder meer al stevige ruzies in de mijnbouwsector rond overnames en investeringen.

Huawei heeft ook in andere regio’s tegenkanting ondervonden, onder meer in Groot Brittannië. Daar bood Huawei aan om als presentje voor 60 miljoen euro apparatuur te schenken aan London voor een mobiel netwerk in de metro, “een vriendendienst van het ene Olympische gastland aan het andere.” De schenking werd evenwel geweigerd. Ook in de VS lijkt Huawei geen echte voet aan de grond te krijgen bij de ‘tier 1’ telcobedrijven, voor hun kritieke infrastructuur. Ook hier blijken security-overwegingen een rol te spelen.

In België heeft Huawei wel al een stevig marktaandeel, met leveringen van kritieke telecominfrastructuur aan zowat alle belangrijke telecombedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content