Azuurblauwe toekomst voor Microsoft

Hoewel iedereen naar de Microsoft Professional Developers Conference uitkeek met het idee wat te horen over Windows 7, vormt Microsoft Azure Services – het ‘OS voor de cloud’ – ongetwijfeld een veel belangrijker aankondiging.

Hoewel iedereen naar de Microsoft Professional Developers Conference uitkeek met het idee wat te horen over Windows 7, vormt Microsoft Azure Services – het ‘OS voor de cloud’ – ongetwijfeld een veel belangrijker aankondiging.

De aankondiging van Azure Services, is een “belangrijke verandering, zoals Microsoft één keer om de zowat tien jaar doormaakt”, zoals Ray Ozzie, Chief Software Architect het stelde. Het is Microsofts antwoord op de noden van de vijfde generatie ‘computing’, alias de wereld van services in de ‘cloud’ (resources die niet je eigendom zijn of onder je controle vallen). Het is tevens een eerste culminatie van de inspanningen die Microsoft in de voorbije jaren met eigen toepassingen, diensten en expertises heeft geleverd rond zijn ‘software + services’ plannen.

De basis wordt gevormd door Windows Azure – een “extended next generation version of Windows Server 2008, with a cloud design point”. Daarbovenop biedt Microsoft een reeks services – Live Services, .Net Services (als een service bus, toegangscontrole en workflow services), SQL Services (opslag), SharePoint Services en Dynamics Services – onder de naam ‘Azure Services’. Het geheel vormt een platform waarop klanten toepassingen kunnen hosten in datacenters van Microsoft (niet van derden).

Ontwikkelaars zullen gebruik kunnen maken van hun vertrouwde tools en ontwikkelingsomgevingen (Visual Studio, de .Net-talen), al dan niet met gebruik van de beschikbare Microsoft-diensten, en vervolgens een en ander kunnen ‘publishen’ via een portaal op een ‘cloud’-infrastructuur.

Ray Ozzie stelt dat Microsoft hiermee een schaalbaar platform creëert dat gebruikers de keuze biedt om een hybride infrastructuur uit te bouwen, met zowel toepassingen op systemen bij de klant zelf, als toepassingen in de ‘cloud’.

Azure Services biedt de kracht van de Microsoft datacenters in een gevirtualiseerde omgeving, waar een ‘fabric controller’ (een verdere ontwikkeling van Hyper-V) het dynamische beheer van de faciliteiten voor zijn rekening neemt. Andere elementen omvatten ‘blobs’, ‘locks’, ‘queues’, en dies meer. In wezen wordt voortgebouwd op elementen die vandaag al hun sporen hebben verdiend in de soa-wereld, waarbij Microsoft bovenop Azure nog bijkomende diensten biedt. Azure Services zal ook uitbreidbaar zijn met diensten die door derden worden geboden, dankzij een door standaarden gesteunde openheid.

De services die aan de eindgebruikers worden geleverd, worden beschreven in een model (een XML file), dat op zijn beurt kan worden aangewend voor een vlot beheer en/of doorgroeimogelijkheden. Ook Microsofts project ‘Oslo’, dat voorziet in een modelleringsomgeving op basis van de taal ‘M’ (een aankondiging later deze week), zal hierin een rol spelen.

Azure Services wordt aangeboden op Microsoft datacenters in de Verenigde Staten en officieel nog niet in Europa (maar ‘dit is een internetwereld’, klinkt het). Vandaag is Azure Services beschikbaar als een Community Technology Preview waarop belangstellenden kunnen inschrijven (met in de eerstkomende weken wel voorrang voor de aanwezigen op PDC).

Ook het commerciële model (of prijsstelling) ligt nog niet vast, maar Microsoft denkt daarbij in de richting van de hoeveelheid aangewende resources en de aard van de serviceafspraken.

Microsoft heeft heel wat meer informatie over Azure Services op [www.azure.com].

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content