Back to the Future: legendarische DeLorean gaat weer in productie

28/01/16 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

De DeLorean, beroemd geworden door de filmreeks Back to the Future, gaat na bijna 35 jaar weer in productie. De autofabrikant hoopt volgend jaar weer nieuwe versies van de klassieker op de markt te brengen. Dankzij een wetswijziging is het voor het bedrijf nu weer mogelijk om op kleine schaal te produceren.

Back to the Future: legendarische DeLorean gaat weer in productie

© DeLorean

De DeLorean Motor Company gaat voor het eerst sinds 1982 de auto weer bouwen. Toen werd de flamboyante oprichter John DeLorean opgepakt voor drugssmokkel, en kwam het bedrijf verder stil te liggen.

Stephen Wynne, de huidige CEO van het bedrijf, verwierf later de rechten om de merknaam en het logo te mogen gebruiken en restaureerde sinds 1987 oude DeLoreans. Door zoveel mogelijk oude onderdelen op te kopen is het nu mogelijk om de DeLorean DMC-12 opnieuw in productie te nemen.

Wynne wilde dit al langer, maar een wet op de productie van replica's hield dit tegen. Voor producenten van replica's golden namelijk dezelfde regels als voor makers van nieuwe wagens, hierdoor was het onmogelijk om de DeLorean serieus te produceren.

Alles aan Back to the Future te danken

De auto heeft zijn legendarische status overigens geheel aan Back to the Future te danken, want een topwagen was het niet. Hij was zeer zwaar door zijn roestvrijstalen buitenkant en de motor was niet sterk genoeg om hem fatsoenlijk van zijn plaats te krijgen. Nu moet de nieuwe versie van de DeLorean een motor van 300 tot 400 PK meekrijgen, dus moet dat vanaf 2017 wat vlotter gaan.

Daar moet dan wel een flink bedrag voor neergeteld worden, want hij zal verkrijgbaar zijn vanaf zo'n 92.000 euro. Een oude en gerenoveerde versie wordt nu voor ongeveer 50.000 dollar verkocht.

Eerder dit jaar maakte Nike al bekend dat het de zelfstrikkende schoen uit de filmreeks uit gaat brengen.

Onze partners