Base knaagt aan marktaandeel Proximus

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De komende vijf jaar zal Base beetje bij beetje marktaandeel van Proximus inpikken. Dat zegt althans IE Market Research in een rapport over de Belgische mobiele operatoren.

De komende vijf jaar zal Base beetje bij beetje marktaandeel van Proximus inpikken. Dat zegt althans IE Market Research in een rapport over de Belgische mobiele operatoren.

Tegen 2013 zullen de drie grote mobiele operatoren samen zo’n 12,1 miljoen gebruikers tellen, tegenover 11 miljoen in 2008. Dat berekende IE Market Research in hun jongste rapport, waarin het aan de hand van meer dan 50 operationele en financiële maatstaven de Belgische marktsituatie voor de komende jaren in kaart tracht te brengen.

Het is geen verrassing dat Proximus ook in de volgende vijf jaar de grootste mobiele operator zal blijven in ons land. Het klantenbestand zou daarbij toenemen tot 5,3 miljoen in 2013. Mobistar zal ook in 2013 nog de tweede operator blijven met 3,7 miljoen gebruikers, tegenover 3,1 miljoen bij Base.

Volgens IE Market Research zal het totale marktaandeel van Proximus wel verder afkalven van 44,7 naar 43,4 procent in 2013. Het zou dan Base zijn die dit marktaandeel nagenoeg volledig inpikt, om tegen 2013 op 25,7 procent af te klokken. Het aandeel van Mobistar zou volgens de verwachtingen stabiel blijven op 31 procent.

De ARPU – de gemiddelde inkomsten die een operator binnenhaalt per gebruiker – blijven verder dalen. Mobistar blijft de hoogste ARPU noteren, maar zal het in 2013 toch met 24,45 euro per gebruiker moeten doen waar dat in 2008 nog 31,65 was. Ook bij Proximus en Base daalt de ARPU verder naar respectievelijk 19,71 euro en 12,66 euro per gebruiker. Dat de ARPU bij Base merkelijk lager ligt, houdt rechtstreeks verband met de lagere prijssettings.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content