Bedenker internet waarschuwt voor censuur

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Tim Berners-Lee, bedenker en grondlegger van het World Wide Web, vindt dat de overheid en bedrijven niet te ver mogen gaan in het controleren van surfgedrag.

Tim Berners-Lee, bedenker en grondlegger van het World Wide Web, vindt dat de overheid en bedrijven niet te ver mogen gaan in het controleren van surfgedrag.

De laatste maanden duiken er weer heel wat berichten op over overheden die een grote ‘firewall’ voor surfers willen bouwen en bedrijven die het surfgedrag van werknemers streng reglementeren of het gebruik van internet gewoon inperken. Niet alleen in Iran of China, maar ook in Westerse landen lijkt het thema op de agenda te staan. Denk maar aan de hele heisa in ons land rond het blokkeren van anti-pedofielenwebsites en de discussie over een isp-overspannende internetfilter.

Tim Berners-Lee – de uitvinder van het World Wide Web – waarschuwt ervoor dat alsmaar meer toezicht op het surfgedrag ook schadelijke gevolgen kan hebben. Volgens Berners-Lee ligt een groot deel van de toegevoegde waarde van het web net in het gebrek aan beperkingen op wat mensen er kunnen mee doen. Tijdens een toespraak naar aanleiding van een BBC-event, waarschuwde hij er ook voor dat pogingen om online te censureren wat mensen mogen zeggen of kunnen doen, gedoemd zijn tot mislukken.

Het internet is volgens Tim Berners-Lee ontworpen voor gebruik zonder beperkingen. “Het internet moet zijn zoals een onbeschreven blad papier. Net zoals de overheid of een bedrijf mensen geen regels kan opleggen over wat ze op dat blad mogen schrijven, mogen surfers niet beperkt worden in de manier waarop ze het web willen gebruiken”, aldus Berners-Lee.

Toch wil hij niet gezegd hebben dat de overheid géén middelen mag hebben om ‘onaanvaardbaar’ gebruik van internet aan banden te leggen. “Maar op zulke middelen moeten duidelijke limieten gezet worden. Eenmaal mensen weten dat de zoektermen die ze in een bepaald land gebruiken onder nauwkeurig toezicht vallen, kan dat allerlei nare gevolgen hebben”, waarschuwt de man nog.

“Repressieve regimes zoals in China in Iran zullen het daarbij bijzonder moeilijk hebben om de controle te kunnen blijven behouden over wat de burgers precies te zien krijgen. Uiteindelijk zal ‘openheid’ het halen van ‘censuur’, maar een makkelijke weg zal het zeker niet zijn”, besluit de uitvinder van het net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content