‘Bedrijven stellen te hoge eisen aan ICT’ers’

Het is de schuld van de ondernemingen zelf dat zo veel ict-vacatures te lang open blijven staan. Volgens de lezers van het Nederlandse Computable stellen bedrijven veel te hoge eisen.

Het is de schuld van de ondernemingen zelf dat zo veel ict-vacatures te lang open blijven staan. Volgens de lezers van het Nederlandse Computable stellen bedrijven veel te hoge eisen.

“Werkgevers stellen absurde eisen”, klinkt het in reacties op het artikel ‘Helft ict-vacatures minimaal halfjaar open’. “Twintig jaar oud, universitair opgeleid en tien jaar werkervaring, om maar iets te noemen”, schrijft Vincent1971.

Het eisenpakket waaraan een sollicitant moet voldoen is enorm, vindt ook Roberto van Geel. “Veel ervaring, maar wel jong en zeker niet te veel salaris, omdat we anders niet concurreren met goedkope landen. (Of was het toch om die dikke beloningen te betalen die over het mismanagement worden uitgestrooid.)”, schrijft hij.

Beter moeten zoeken

Werkgevers van hun kant, vinden dan weer dat ict’ers beter moeten zoeken naar een job. “Er zijn genoeg mogelijkheden voor gemotiveerde mensen”, schrijft RB. Barry vindt dat er inderdaad veel vacatures zijn, maar er zijn ook veel mensen die het hoog in de bol hebben. “Dit komt vooral doordat er veel gelukszoekers zijn in de ict en te weinig ‘echte’ ict’ers. Als je alleen al ziet wat mensen aan salaris durven te eisen, dan lach je je rot.”

Rob van Elburg heeft ervaring met het aannemen van mensen uit het buitenland. “Hoogopgeleid, prachtige ervaringen en veelal onder de dertig. De kennismigratiewet stelt dan een looneis van ‘maar’ 2300 euro per maand. Een startsalaris van een hbo’er ligt in Nederland veelal hoger”, aldus Elburg.

Dubbeltje op de eerste rij

En daar zit nu net het probleem. Rob A vindt dat Van Elburg voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. “Voor 2300 euro bruto hoef je niet al te veel te verwachten.” “Wij Nederlanders willen gewoon een goed salaris voor geleverde diensten, maar de huidige vacatures zijn voorzien van een schraal salarisplaatje”, schrijft IT. Roberto van Geel vindt dat bedrijven personeel niet als een kostenpost moeten behandelen, maar als een asset.

Daarbij mogen bedrijven, schrijft Van Geel, ook wel wat flexibeler zijn qua kantoorregime. “Bij goed projectmanagement kun je makkelijk twee dagen thuis werken.” Dat is ook iets dat Mark herkent. Hij woont in het oosten van het land. “Ik ben niet echt van plan om voor een baan gezellig in de file te gaan staan. En thuiswerken is voor veel werkgevers nog geen optie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content