Belg neemt leiding Galileo-project over

In het kader van een reorganisatie creëerde het Europese ruimtevaartagentschap ESA een nieuw directoraat – D/GAL – voor het Galileo-project en navigatiegerelateerde activiteiten. Aan het hoofd hiervan staat tot eind 2010 de Belg René Oosterlinck

In het kader van een reorganisatie creëerde het Europese ruimtevaartagentschap ESA een nieuw directoraat – D/GAL – voor het Galileo-project en navigatiegerelateerde activiteiten. Aan het hoofd hiervan staat tot eind 2010 de Belg René Oosterlinck.

Met deze aanstelling keert René Oosterlinck, een burgerlijk ingenieur (KULeuven) die vervolgens rechten studeerde in Leiden, terug naar een project waar hij één van de vaders van is. Van 2000 tot 2005 was hij immers binnen ESA hoofd van het navigatiedepartement dat het Galileo-project heeft opgezet. Na 2005 was hij directeur ‘legal affairs’, maar nu werd hij dus gevraagd om directeur van D/GAL te worden en dat voor een uiterst cruciale periode in de wordingsgeschiedenis van het Galileo-systeem.

Met al één testsatelliet in de ruimte en een tweede klaar voor lancering (normalerwijze voorzien op 27/4), moeten nu de technologie en organisatie – de hele Galileo-constellatie werd aan ESA toevertrouwd – worden klaargestoomd voor de productiefase na 2010. Dat betekent de participatie van de industrie stroomlijnen, de organisatie uitbouwen en tegelijk ook rekening houden met de beleidsaspecten. Of Belg zijn daarbij helpt? “Het is zeker zo dat de Belgische ingenieurs vaak wat minder gespecialiseerd zijn, maar daardoor een betere systeemaanpak, een bredere kijk hebben.” En ook de gave van Belgen om werkbare compromissen te vinden, zal wel niet geheel vreemd zijn aan zijn benoeming.

De nieuwe uitdaging ziet hij vol vertrouwen tegemoet, ook al omdat hij de betrokken personen kent en goede relaties met hen heeft. “Ik heb de teams immers nog gecreëerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content