Belgacom: “50 Mbps tegen uiterlijk 2014”

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Belgacom is van plan om de download- en uploadsnelheden van het vdsl2-netwerk verder op te trekken. Het telecombedrijf gaat daartoe beroep doen op de vectoring-technologie van Alcatel-Lucent die door Bell Labs ontwikkeld werd. Dat maakten beide bedrijven bekend tijdens het Broadband Forum in Parijs. Vectoring is een technologie waarbij interferentie tussen koperparen in één kabel (de ‘crosstalk’) zoveel mogelijk eruit gewerkt wordt. “Het gebruikt dezelfde principes als ‘noise cancellation’ in bijvoorbeeld koptelefoons voor vliegtuigen”, legt Wim De Meyer, vice president business transformation bij Belgacom uit. De technologie werd door Bell Labs ontwikkeld, en Belgacom wordt nu de eerste commerciële klant.

Belgacom is van plan om de download- en uploadsnelheden van het vdsl2-netwerk verder op te trekken. Het telecombedrijf gaat daartoe beroep doen op de vectoring-technologie van Alcatel-Lucent die door Bell Labs ontwikkeld werd. Dat maakten beide bedrijven bekend tijdens het Broadband Forum in Parijs.

Vectoring is een technologie waarbij interferentie tussen koperparen in één kabel (de ‘crosstalk’) zoveel mogelijk eruit gewerkt wordt. “Het gebruikt dezelfde principes als ‘noise cancellation’ in bijvoorbeeld koptelefoons voor vliegtuigen”, legt Wim De Meyer, vice president business transformation bij Belgacom uit. De technologie werd door Bell Labs ontwikkeld, en Belgacom wordt nu de eerste commerciële klant.

Officieel gaat het bij Belgacom nog om een ‘technische test’ maar volgens Wim De Meyer is vectoring ondertussen wel al voldoende beproefde technologie. De investering – waarop geen bedrag geplakt wordt – kadert in het Broadway-project om vdsl uit te rollen volgens het fttc-model (‘fiber to the curb’): een investering die ondertussen al meer dan 550 miljoen euro bedraagt sinds de start van het project. Via vectoring wil Belgacom de snelheden optrekken tot 30 en 50 Mbps en hoger. “Gegarandeerde snelheden voor de eindgebruiker want een ‘dedicated’ koperpaar”, benadrukt De Meyer.

Belangrijk in het verhaal is dat de afstand tussen de eindklant en de zogeheten ROP (‘remote optical platform’) onder de 700 meter blijft: dat is het enige stuk van het netwerk waarin nog koper gebruikt wordt. “We hebben al meer dan 20.000 ROP’s uitgerold waarbij de afstand typisch een paar honderd meter bedraagt. In totaal hebben we al meer dan 16.000 kilometer optische vezel in ons lokale netwerk. Dat is exclusief de backhaul en dus beduidend meer dan de concurrentie”, zegt Wim de Meyer.

“Marketingclaims Telenet kloppen niet” De Meyer verwees tijdens zijn presentatie ook uitgebreid naar directe concurrent Telenet. “Telenet heeft veel minder km fiber in het access netwerk dan wat wij hebben, ondanks hun Fibernet-reclame. Ja, op coax kan in principe meer dan op koper, maar de content wordt wél geshared”, klonk het. Volgens Belgacom is het duidelijk dat de netwerktopologie en -technologie van Telenet (‘fiber to the node’) ervoor zorgt dat het netwerk sneller met capaciteitsproblemen kan te kampen krijgen. “Daarom neemt Telenet nu al maatregelen om de beperkingen van bandbreedte op te vangen”, zegt De Meyer. Hij verwijst daarbij naar het terugschroeven van bandbreedte op basis van applicaties (bijvoorbeeld Bittorrent en Skype), het invoeren van onduidelijke ‘fair use policy’s’ en de problemen met YouTube-videostreaming.

“Telenet wil sterke marketingclaims maken, maar kan dat moeilijk hard maken”, klonk het nog. Zo heeft Telenet volgens Belgacom op sommige netwerkstukken slechts 120 Mbps upstream per node beschikbaar en haal je tijdens de piekuren vaak niet de 100 Mbps-snelheid waarmee Telenet uitpakt. “Vanuit één straatkast bedienen we 100 à 200 huizen met een individueel, niet gedeeld koperpaar waarop we dan die 30 of 50 Mbps zullen aanbieden. Bij Telenet is dat 1.400 huizen per node en tegen 2015 zal dat nog altijd 500 zijn”, zei De Meyer nog.

Fiber to the home Met de investering in vectoring kan Belgacom de veel duurdere instap in ‘ftth’ (fiber to the home) verder voor zich uitschuiven. “Met 50 tot 100 Mbit denken we voor de komende jaren aan de veilige kant te zitten en hebben we geen probleem om de doelstellingen uit de Digitale Agenda van Neelie Kroes te halen”, besluit De Meyer: “We gaan zeker verder met het testen van ftth in bijvoorbeeld Kortrijk, maar de grote uitrol wordt nu allicht naar later doorgeschoven”. Volgens Michael Peeters van Alcatel-Lucent is vectoring een manier voor operatoren om korter op de bal te spelen en zware ftth-investeringen uit te stellen. “Vergeleken met een volledige ftth-rollout, zitten we met vectoring aan 30% van de kost van de volledige roll-out plus dat je niet meteen moet investeren in glasvezel in de grond”, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content