Belgacom bouwt aantal telefooncellen af

© Belga Picture
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Omdat de onderhoudskosten niet meer in verhouding staan tot het gebruik, gaat Belgacom het aantal openbare telefooncellen verder afbouwen.

Omdat de onderhoudskosten niet meer in verhouding staan tot het gebruik, gaat Belgacom het aantal openbare telefooncellen verder afbouwen.

Het Nederlandse telecombedrijf KPN maakte eerder deze week bekend dat het stopt met het uitbaten van openbare telefooncellen. In België is dat niet mogelijk. De Telecomwet bepaalt immers dat een aantal telefooncellen behouden moet blijven, afhankelijk van de penetratiegraad van mobiele telefonie. Die bedraagt ondertussen 112%. Elke gemeente moet sowieso ook over ten minste één cel beschikken. Concreet wil dat zeggen dat Belgacom verplicht is om 2000 telefooncellen te blijven uitbaten.

Eind vorig jaar waren er nog 6370 telefooncellen in gebruik, waar er dat in 2009 nog 6726 waren. Ter vergelijking: in 1997 telde ons land nog 18.000 telefooncellen. Dit jaar wil Belgacom verder gaan met de afbouw, door de minst gebruikte eerst weg te halen. Volgens Belgacom wordt in de praktijk een duizendtal cellen niet meer gebruikt, maar waarvoor nu nog wel onderhoudskosten betaald worden. Die kosten lopen onder meer als gevolg van vandalisme op tot maar liefst 3 miljoen euro per jaar.

Openbare telefooncellen worden nog het meest gebruikt aan de drukste stations. Ook in gemeentehuizen, ziekenhuizen, op kerkpleinen en aan de kust zijn ze nog vrij populair. Het zijn vooral buitenlandse toeristen en mensen zonder gsm die er nog gebruik van maken. Ook leefloontrekkers kunnen er via een zogeheten Minimexkaart een aantal gratis gesprekken voeren.

Overigens werd ook de piste onderzocht om ongebruikte telefooncellen om te vormen tot een netwerk van ‘laadpalen’ voor elektrische wagens. Dat bleek uiteindelijk niet haalbaar, onder meer omdat sinds een aantal jaar de telefooncellen geen elektriciteitsvoorziening meer hebben. Belgacom-dochter Mobile-For werkt wel aan oplossingen rond mobiele betalingen voor tankbeurten bij elektrische wagens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content