Belgacom over Luxemburg Leaks: “Wij passen niet in dit rijtje”

Vanaf maandag verdwijnt één van de bekendste Belgische merken uit het straatbeeld, dat van Belgacom. Dat wordt nu overal Proximus, de naam van het dochterbedrijf. Dat is eenvoudiger zeggen ze, dan twee merken houden. Het nieuwe logo hangt sinds vanmorgen al aan de Belgacomtoren in Brussel. Vanaf maandag zullen ook al vijf winkels aangepast zijn, net zoals de website. © BELGA

Belgacom vindt niet dat het thuishoort tussen de internationale bedrijven die op grote schaal belastingen ontwijken via geheime akkoorden met de Luxemburgse fiscus. Belgacom heeft simpelweg telecomactiviteiten in het groothertogdom, argumenteerde woordvoerder Jan Margot in De Ochtend op Radio 1.

Belgacom onderstreept dat het in ons land wel degelijk heel wat belastingen betaalt. In totaal ontving de Belgische schatkist “meer dan anderhalf miljard” van Belgacom, zo verwees woordvoerder Margot naar 170 miljoen euro aan belastingen, taksen op allerhande activiteiten in België en de 260 miljoen euro aan dividenden die de Belgische staat als aandeelhouder opstreek.

Het akkoord met de Luxemburgse fiscus is niet strafbaar. Bovendien heeft Belgacom wel degelijk telecomactiviteiten in Luxemburg, met dochterbedrijf Tele2 Tango dat honderd werknemers telt. “Dan is het logisch dat je onder de Luxemburgse belasting valt”, aldus Margot. “Ik denk dat wij niet passen in het rijtje waar dit onderzoek nu op wijst.”

De Tijd-journalist Lars Bové, die de zaak mee uitspitte, stelt zich vragen bij die argumentatie. “De kip of het ei? Belgacom had eerst jaren postbusfirma van 6 miljard in Luxemburg en pas in 2010 gestoken bij telecomfirma”, reageert hij op Twitter. De twee belastingakkoorden van Belgacom – dat voor 53 procent in handen is van de Belgische staat – dateren van 18 juni 2004 en 30 juli 2008.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft het management van Belgacom naar eigen zeggen al om verduidelijking gevraagd. Voor aanvang van het kernkabinet liet hij aan de VRT-radio nog verstaan dat de deals weliswaar dateren van jaren geleden, maar dat hij “als bevoegd minister vandaag grote moeite zou hebben om dit goed te keuren”. (Belga)

Partner Content