Belgacom versterkt dominantie bij bedrijven nog

Ook ruim tien jaar na de liberalisering van de telecomsector versterkt Belgacom zijn dominantie in de bedrijfsmarkt. Dat blijkt uit de jongste telecomenquête van Data News.

Ook ruim tien jaar na de liberalisering van de telecomsector versterkt Belgacom zijn dominantie in de bedrijfsmarkt. Dat blijkt uit de jongste telecomenquête van Data News.

Drie vierde van de Belgische ondernemingen belt via Belgacom (+4%). Voor breedbandinternet haalt Belgacom 55 procent marktaandeel (+9%). Met Scarlet erbij loopt dat zelfs op tot 61 procent. Voor datadiensten behoudt de dominante operator zijn 53% marktaandeel. Alleen Proximus verliest een paar procentpunten aan Mobistar maar behoudt 69 procent van de bedrijven onder contract.

Dat blijkt uit de resultaten van de eindejaarsenquête van Data News bij ruim 300 telecom- en it-verantwoordelijken van Belgische ondernemingen. Die werden door marktonderzoeker Heliview telefonisch ondervraagd tijdens de eerste twee weken van oktober.

Ondanks de dominantie van Belgacom vindt toch zeven op de tien bedrijven dat er voldoende concurrentie is op de Belgische markt. Slechts 30 procent van de ondervraagden wil dat de overheid haar meerderheidsparticipatie in Belgacom van de hand doet.

Iets meer dan de helft van de ondernemingen maakt gebruik van mobiele datadiensten. Het gaat vooral om e-mail en internettoepassingen. Eén op de drie hanteert daarvoor een laptop, maar 68 procent van hen heeft een ‘smartphone’ op zak. Blackberry (51%), HTC (34%) en Nokia (13%) zijn het populairst. De Apple iPhone haalt slechts een schamele 2 procent. Nog opvallend is dat ongeveer één op de vijf ondernemingen zijn medewerkers laat ‘chatten’ op het werk.

Ondanks de crisis krimpt het it-budget voor drie op de vier bedrijven niet. In 46 procent van de gevallen blijft het gelijk en voor 30 procent stijgt het zelfs. Slechts 17 procent van de ondervraagden is van plan om volgend jaar nieuwe it-werknemers aan te trekken. Dat is een daling met 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content