Belgen komen met alternatief voor Microsoft Kinect

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De technologiebedrijfjes Optrima en SoftKinetic brengen eind 2010 een 3D-systeem op de markt dat lichaamsbewegingen kan interpreteren en vertalen naar het scherm. “Net zoals touch dat deed na de komst van de iPhone, zal gebarensturing de markt van de user interfaces grondig overhoop gooien”, zegt ceo Michel Tombroff van SoftKinetic. Belgacom is de eerste vette vis die in zee gaat met de Brusselaars. De telco wil de technologie van de bedrijfjes integreren in Belgacom Entertainment (de opvolger van Belgacom TV), waardoor dat platform in de nabije toekomst deels met gebaren bediend kan worden.

De technologiebedrijfjes Optrima en SoftKinetic brengen eind 2010 een 3D-systeem op de markt dat lichaamsbewegingen kan interpreteren en vertalen naar het scherm. “Net zoals touch dat deed na de komst van de iPhone, zal gebarensturing de markt van de user interfaces grondig overhoop gooien”, zegt ceo Michel Tombroff van SoftKinetic.

Belgacom is de eerste vette vis die in zee gaat met de Brusselaars. De telco wil de technologie van de bedrijfjes integreren in Belgacom Entertainment (de opvolger van Belgacom TV), waardoor dat platform in de nabije toekomst deels met gebaren bediend kan worden. Belgacom investeert alvast 4 miljoen euro in In3Depth, de holding boven Softkinetic en Optrima.

Net zoals Microsoft Kinect (de fameuze toepassing voor de Xbox 360 waarmee je games bestuurt via lichaamsbewegingen) bestaat het systeem van de Belgische start ups uit een 3D-camera en slimme software die lichaamsbewegingen detecteert en vertaalt naar het scherm. Maar anders dan bij de Xbox willen Optrima en SoftKinetic vooral settopboxen aansturen, bijvoorbeeld als alternatief voor de alomtegenwoordige afstandsbediening.

Op ‘s wereld grootste televisiebeurs IBC in Amsterdam kregen we een voorsmaakje. De user interface ontwikkeld voor de Juxebox, een mediacenter dat draait op chips van Intel en HD-streaming aankan, werd gestuurd met de handen. Twee keer een halve draai naar rechts om een toepassing te activeren, een ruk naar achter als je een film wil pauzeren. Daarnaast werd er ook een demo getoond van een spelletje dat -net als bij Kinect- bestuurd werd via lichaamsbewegingen.

“Microsoft heeft de Xbox als entrypoint, maar daarbuiten werkt zowat iedereen met Linux-gebaseerde settopboxen”, zegt Virgile Delporte van SoftKinetic. “Toegegeven, die zijn nog niet zo krachtig als de consoles, waardoor je nog niet meteen dezelfde ervaring zal krijgen als bij Kinect. Maar ook voor de settopboxen zullen er nieuwe toepassingen komen die verder gaan dan het doorbladeren van een filmcatalogus met de hand. Consumentgeoriënteerde toepassingen, die in de meeste gevallen niet game-gerelateerd zijn.”

In3Depth wil niet enkel met telco’s zoals Belgacom in zee gaan, maar met alle partijen die geïnteresseerd zijn in een user interface met gebarensturing. “We kunnen ook samenwerken met hardwareboeren die onze camera en onze middleware aanbieden als accessoire bij een pc. Dat is een andere interessante piste.”

Delporte wenst Microsoft veel succes toe met Kinect, “want dat bedrijf brengt het idee naar de massa. Een natuurlijke interface die werkt op gebaren is sowieso een aantrekkelijk alternatief voor de klassieke afstandsbedieningen en controllers. Je zal zien: binnen het jaar wordt de markt overspoeld met gelijkaardige toepassingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content