België afwezig op glasvezel-rangschikking
Bij de start van de jaarlijke FTTH-conferentie maakt de organisatie bekend hoe ver landen staan met de uitrol van hun glasvezelnetwerk. België staat niet op die lijst, al heeft dat zijn redenen.
In Europa staan Litouwen, Letland, Zweden, Rusland en Noorwegen bovenaan de lijst met meeste fibre-to-the-home (of tot aan het gebouw)-aansluitingen. Bij de eerste drie heeft meer dan 35 procent thuis toegang tot glasvezel. Nederland haalt net geen vijftien procent, net zoals Luxemburg. Frankrijk zit net boven de acht procent en Duitsland komt net boven 1 procent uit.
Wereldwijd blijven Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Qatar en Hong Kong de ranglijst aanvoeren. Bij de top vier is meer dan zeventig procent van de huishoudens of gebouwen aangesloten op glasvezel. Hong Kong zit net boven de vijftig procent.
Waar zit België?
België staat niet op de ranglijst, wat wil zeggen dat ons land minder dan 1 procent FTTH-beschikbaarheid heeft. Dat is niet onlogisch als je weet dat Proximus FTTH vooral uitrolt naar nieuwe verkavelingen en bedrijfsgebouwen. De FTTH council houdt overigens geen rekening met Fibre to the Curb (tot de straatcabine), wel met aansluitingen tot aan de voordeur.
Een van de redenen voor onze zwakke positie is dat ons land een vrij moderne infrastructuur heeft. Enerzijds is er een uitgebreid kabelnetwerk (van onder meer Telenet en Voo). Anderzijds is wijst de FTTH Council er op dat het vaak landen met weinig bestaande infrastructuur (legacy) die nu snel vooruitgang boeken.
“Op sommige plaatsen, zoals de Baltische staten, nam de overheid zelf stappen met een breedbandplan en daarom staan ze nu hoog op de ranking,” verduidelijkt Edgar Aker, president van de FTTH Council Europe. “Maar in West-Europa zie je vaak de een goed kabelnetwerk en/of een goed kopernetwerk. Dan is het moeilijk om snel over te stappen naar glasvezel.” Of met andere woorden: In landen waar er geen of een slecht kopernetwerk is, heeft men sneller de neiging om meteen voor FTTH te gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier