België als eerste klaar met Visum Informatie Systeem

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Belgische luik van het Europese Visum Informatie Systeem is al operationeel.

Het Belgische luik van het Europese Visum Informatie Systeem is, als één van de eerste landen, operationeel.

Het Europese Visa Information System (VIS) omvat een centrale databank die beheerd wordt door de Europese Commissie. Daarin worden alle gegevens over kortetermijnvisa van de verschillende lidstaten bijgehouden: afgifte, weigering, intrekking maar ook biometrische gegevens zoals foto’s en vingerafdrukken. Elke lidstaat moet daarop aansluiten via een eigen nationaal systeem.

Doel is vooral het fenomeen van ‘visumshopping’ tegen te gaan. Iemand zal zo bij verschillende Schengen-landen tegelijk een visum aanvragen: één goedkeuring volstaat immers om zich vrij binnen de Schengen-zone te kunnen bewegen.

Op Europees niveau werd het consortium HP-Steria ingeschakeld om het centrale systeem uit te werken. Dat liep al heel wat vertraging op en is vandaag nog altijd niet operationeel. Maar het Belgische luik draait al sinds maart, als één van de eerste in Europa.

Voor dat Belgische luik – ‘Belvis’ genaamd – opteerden Filip Pynckels, directeur-generaal ICT van de FOD Binnenlandse Zaken, en zijn team voor het systeem van een ‘message broker’ tussen Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en de federale politie. Na een aanbesteding voor de ontwikkeling en analyse van dat systeem belandden ze bij RealDolmen, dat op zijn beurt Codit inschakelde. Voor de message broker werd geopteerd voor Microsoft-technologie: Microsoft Biztalk.

De 9 miljoen euro over 6 jaar, die de regering voor het project had vrijgemaakt, is niet alleen gebruikt voor het VIS (dat bij ons overigens is uitgebreid naar alle andere visa), maar ook om zowat de volledige ict-infrastructuur van Binnenlandse Zaken te consolideren. Dat was noodzakelijk, omdat Belvis naar schatting toch een half miljoen elektronische berichten per jaar moet aankunnen. Daarvan heeft een kwart een gemiddelde grootte van vijf megabyte.

Voor de aansluiting op het overkoepelende Europese VIS is het voor België gewoon wachten op Europa. Op dit moment is de richtdatum juni 2011. “De lijnen naar Europa liggen er en zijn actief”, zegt Pynckels. “We hebben ons systeem al getest met de Europese systemen. Dus het is een kwestie van parametrisering, een werk van een paar dagen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content