‘België bij Europese top op digitaal vlak, maar nog vooruitgang mogelijk’

Alexander De Croo in Davos © BELGA

Hoewel België op digitaal vlak opnieuw vooruitgang heeft geboekt en bij de top van de Europese lidstaten behoort, zijn er toch nog punten voor verbetering. Dat blijkt dinsdag uit de Barometer van de Informatiemaatschappij van de federale overheidsdienst Economie.

Onder meer de overheden moeten een tandje bijsteken wat betreft hun digitale dienstverlening, zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) bij de voorstelling van de barometer.

Die barometer geeft een overzicht van de veranderingen op vlak van ict in België en analyseert de prestaties van ons land in een nationale en internationale context. Dit jaar is hij gemaakt rond de thema’s van Digital Belgium, het actieplan voor digitale verandering dat minister De Croo in februari vorig jaar lanceerde.

België scoort daarbij goed: het haalt acht van de tien DAE-doelstellingen (Digital Agenda for Europe) voor 2015 en prijkt op de vijfde plaats van de DESI-index (Digital Economy and Society Index) van alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Ons land doet het vooral goed op vlak van connectiviteit (2e plaats), internetgebruik (3e plaats) en integratie van digitale technologieën in ondernemingen (4e plaats).

In België bezit 82 procent van de huishoudens een internetverbinding, waarvan 97 procent gebruik maakt van een breedbandaansluiting. De dekkingsgraad van vaste breedband bedroeg vorig jaar 99,9 procent.

Overheidswebsites niet vriendelijk voor mobiel

“Toch is het werk nog maar pas begonnen. De volgende jaren zullen overheden extra moeten inzetten op een betere digitale dienstverlening die meer en meer mobiel zal zijn”, nuanceert De Croo. Gemiddeld worden namelijk 27 procent van de Europese overheidswebsites ervaren als vriendelijk voor mobiel gebruik, terwijl dat voor België maar 16 procent is. “Ook het aanscherpen van de digitale vaardigheden en het verkleinen van de digitale kloof zijn belangrijke aandachtspunten”, besluit De Croo. De digitale kloof treft nog 12,6 procent van de Belgen.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content