België bij slechtste landen voor informatisering justitie

Pieterjan Van Leemputten

Over de informatisering bij justitie, of het ontbreken ervan, is al veel geschreven. Maar nu plaatst ook de OESO ons land achteraan de rij. Enkel IJsland en Zuid-Afrika doen het slechter.

Over de informatisering bij justitie, of het ontbreken ervan, is al veel geschreven. Maar nu plaatst ook de OESO ons land achteraan de rij. Enkel IJsland en Zuid-Afrika doen het slechter.

De vergelijking die De Tijd kon inkijken zet de 32 landen van de Oeso op een rij. bovenaan vinden we Estland, Oostenrijk en Portugal. Nederland, Duitsland en Engeland zitten goed boven het gemiddelde. Frankrijk zit er net boven. België daarentegen eindigt op de derde laatste plaats. Luxemburg haalt de 7e laatste plaats.

Van informatisering is vandaag weinig sprake bij justitie. Veel magistraten willen volgens De Tijd zelfs niet met een computer werken. Anderen nemen dan weer een voortrekkersrol en delen documenten via beveiligde Google-groepen. Al is dat soort van tussenoplossingen evenmin gepast in een omgeving waar wetgeving en geheimhouding centraal staan.

De afgelopen tien jaar was er onder meer het Phenix-project, waarbij zowel de overheid als Unisys fouten hebben gemaakt met als uitkomst dat er van de informatisering weinig in huis kwam. Ook de opvolger, Cheops, brak weinig potten. Zelfs de rechtszaak tussen de overheid en Unisys lijkt intussen maar niet van grond te komen.

In De Tijd verdedigt de woordvoerster van justitieminister Turtelboom de gebrekkige informatisering. Er is een grote achterstand en die wordt nu in kleine stappen aangepast, onder meer door pc@work, waarbij elke werknemer een computer krijgt en oude toestellen worden vervangen. Ook worden de fundamenten voor JustX gelegd, de toekomstige databank voor vonnissen en arresten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content