België bravere securityleerling

. © .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

België zakte in 2011 als bron van securitydreigingen, op het aantal toestellen in botnets na, aldus Symantec.

België zakte in 2011 als bron van securitydreigingen, op het aantal toestellen in botnets na, aldus Symantec.

Het jaarlijkse ‘Internet Security Threat Report’ van Symantec heeft ook landelijke cijfers en daaruit blijkt dat België duidelijk is gezakt in de wereldranglijst van boosdoenerlanden. In 2011 prijkte België op rang 50, tegen 45 in 2010, waarbij ons land goed als bron van 0,2% van alle aanvallen die Symantec wereldwijd blokkeerde. Dat is een duidelijke verbetering, zij het wel relatief, want wereldwijd is het totaal aantal aanvallen dat Symantec aanpakte met 81% gestegen.

Verbeteringen waren er ook in de ranking van België als bron van netwerkaanvallen (van plaats 32 naar 35), webaanvallen (plaats 30 naar 41) en als bron van malafide code (plaats 40 naar 44). Enkel in de ranglijst van aantal toestellen in een botnet was er een verslechtering, met een stijging naar rang 32 (van 39). Of dat laatste wijst op een afzwakking van de bescherming tegen dit type besmetting, is nog niet duidelijk. België blijkt evenwel dus een bravere securityleerling te zijn geweest in het voorbije jaar, hoewel allicht de aantallen van aanvallen malpraktijken zijn gestegen.

Gedaald is in ieder geval het niveau van spammails, want in 2011 bedroeg dat voor België nog ‘slechts’ 71,6% van alle mails (tegen 75,1% wereldwijd). In maart van dit jaar was het zelfs maar 63,9%. Bovendien waren in 2011 maar 1 op 481,5 mails in België besmet met een virus, tegen 1 op 238,8 wereldwijd. De (overigens wereldwijde) daling schrijft Koen Chiau bij Symantec België toe aan een verschuiving bij de cybercriminelen naar meer webaanvallen en het misbruik van sociale media. Ook de uitschakeling van het bijzonder grote Rustock botnet hielp bij de wereldwijde daling van spam-mails.

Als België een ‘braver’ land lijkt, betekent dit niet dat het geen doelwit van aanvallen blijft. Uit de cijfers blijkt dat gerichte aanvallen, ook op kleinere bedrijven, blijven stijgen, en steeds vaker mikken op personen onder het CxO niveau. Zo bleken wereldwijd al een 6% van dergelijke aanvallen gericht op personen in HR-afdelingen, die wel vaker bestanden openklikken die ongevraagd werden opgestuurd.

Ook het aantal datalekken stijgt wereldwijd, maar daar tegenover staat dat ook in onze contreien bedrijven, overheidsinstanties en organisaties met gevoelige informatie concrete stappen zetten in projecten inzake bescherming tegen datalekken, aldus Koen Chiau.

Voorts wijst Chiau erop dat drie wereldwijde trends – meer gerichte aanvallen, veiligheidsproblemen door BYOD en mobiele toestellen en groeiende belangstelling bij cybercriminelen voor Apple materiaal – ook voor België gelden!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content