België houdt illegale software binnen de perken

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

België is een van de beste Europese leerlingen van de klas voor wat de aanwezigheid van illegale software betreft. De cijfers blijven stabiel op 25 procent.

België is een van de beste Europese leerlingen van de klas voor wat de aanwezigheid van illegale software betreft. De cijfers blijven stabiel op 25 procent.

België moet met een piraterijcijfer van 25 procent in Europa enkel Luxemburg (21%) en Oostenrijk (24%) laten voorgaan. Ons land scoort even goed als Denemarken, Zweden en Zwitserland. Een en ander blijkt uit de cijfers van 2008 die de vereniging van commerciële softwarebouwers BSA en analistenkantoor IDC hebben gepubliceerd.

Hoewel procentueel het piraterijcijfer stabiel blijft, stijgt het verlies door illegale software van de Belgische softwaresector tot 269 miljoen dollar (ongeveer 198 miljoen euro), tegenover 223 miljoen dollar (zo’n 164 miljoen euro) in 2007. Het totale Europese inkomstenverlies wordt geschat op ruim 13 miljard dollar (9,5 miljard euro).

Volgens IDC zou een beperking van de softwarepiraterij in België met 10 procent tussen 2008 en 2011 zo’n 1500 nieuwe banen kunnen creëren en een economische groei van 1 miljard dollar (736 miljoen euro).

De wereldwijde economische recessie heeft wat dubbelzinnige impact op softwarepiraterij, zo blijkt nog uit de studie. Zo analyseert IDC dat consumenten met een beperktere koopkracht hun computer langer zullen houden. Dat zal de tendens tot piraterij verhogen omdat er meer kans is op software zonder licentie op die oudere computers.

Maar anderzijds gaat door de crisis de verkoop van goedkope ‘netbooks’ – meestal wél geleverd met vooraf geïnstalleerde legitieme software – de hoogte in. Ook businessprogramma’s voor beheer van softwareactiva (Software Asset Management (SAM)) om de it-kosten te drukken kennen meer succes.

“Alleszins is de kostprijs van software slechts één factor die softwarepiraterij aanwakkert”, aldus de IDC-analisten. “De economische crisis zal ook een deels positieve, deels negatieve impact hebben maar blijft een factor die misschien pas volledig duidelijk zal worden als de cijfers van 2009 beschikbaar zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content