België is Europese topper in ultrasnel internet

© iStock

België heeft binnen Europa het grootste aandeel vaste abonnees voor ultrasnel internet. Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo wil dat minstens de helft van de Belgen tegen 2020 toegang heeft tot internetsnelheden van 1 Gbps.

77 procent van de Belgische abonnees surft volgens het rapport aan snelheden van minstens 30 Mbps, wat fors hoger is dan het gemiddelde van 27 procent in de Europese Unie en een stuk hoger dan in buurlanden Nederland (60 procent), Duitsland (20 procent) en Frankrijk (10 procent).

Mobiel internet

Uit de studie blijkt volgens liberaal vicepremier Alexander De Croo ook dat het gebruik van mobiel internet er flink op vooruit is gegaan ten opzichte van de vorige studie. Midden 2013 gebruikten slechts 40 procent van de Belgen het mobiele internet, terwijl dat vorig jaar al meer dan de helft was (54 procent). Het Europese gemiddelde ligt echter op 67 procent.

Wat vaste breedband betreft, lag de penetratie op 35 procent. Dat is 1 procent meer dan het jaar voordien en ligt iets hoger dan het Europees gemiddelde van 31 procent.

Voortrekkersrol

Minister De Croo herinnert eraan dat, volgens de Europese doelstellingen, alle Europeanen tegen 2020 toegang hebben tot internetsnelheden met minstens 30 Mbps en dat minstens de helft van de gezinnen geconnecteerd is aan een snelheid van 100 Mbps.

België is volgens de Open VLD’er mooi op weg die doelstellingen te halen. Daarom wil hij de lat hoger leggen en de voortrekkersrol van ons land op het vlak van vast breedband bestendigen.

‘Onze ambities moeten verder reiken. Tegen 2020 moet minstens de helft van de Belgische gezinnen toegang hebben tot internetsnelheden van 1Gbps. Tegelijk moeten we ook de achterstand voor mobiele dataverbindingen wegwerken’, vindt De Croo. ‘Om dat te verwezenlijken, wordt gewerkt aan een actieplan dat de overgang naar ultrasnel internet in België sterk moet stimuleren. Dat is erg belangrijk, want het digitaal ecosysteem kan enkel maar overleven wanneer het voldoende zuurstof krijgt door een performante breedbandinfrastructuur.’

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content