België kleine garnaal in phishing-zee

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Van alle internationaal gerapporteerde phishing-aanvallen, is slechts een erg klein aandeel afkomstig uit België. Dat blijkt uit cijfers van de Anti-Phishing Working Group (APWG).

Van alle internationaal gerapporteerde phishing-aanvallen, is slechts een erg klein aandeel afkomstig uit België. Dat blijkt uit cijfers van de Anti-Phishing Working Group (APWG).

Sinds enkele weken maakt de APWG alle crimeware en phishing activiteiten aanschouwelijk op een overzichtelijke en voortdurend geüpdate wereldkaart. Gevraagd naar de phishing activiteiten van de voorbije 12 maanden, krijg je de volgende cijfers:

Slechts 0,64 procent wordt toegeschreven aan België, waarmee ons land één van de laagste scores in Europa laat optekenen (dit ondanks een relatief hoog aantal internetaansluitingen). Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn respectievelijk goed voor 0,74 procent, 1,69 procent en 3,46 procent. Binnen Europa spannen Groot-Brittannië (3,75 procent), Roemenie (12,22 procent) en opvallend genoeg ook Zweden (13,3 procent) de kroon.

De VS is de grootste walvis in de phishing zee. Maar liefst 31,89 procent van alle aanvallen is afkomstig uit het land van Uncle Sam. Nog opvallend is dat Rusland afklokt op slechts 0,76 procent. China is goed voor 2,82 procent, al stijgt dat cijfer meteen tot een onrustbarende 32,09 procent wanneer je alle types van internetaanvallen in rekening neemt.

De Anti-Phishing Working Group is een consortium van vooral Amerikaanse bedrijven, banken en overheidsorganisaties, dat gebruikt wordt als forum om informatie over phishing-aanvallen te delen.

Phishing blijft een van de belangrijkste securityproblemen voor argeloze surfers. Via spam e-mails die eruitzien alsof ze écht van een bank of e-commerce winkeltje afkomstig zijn, proberen phishers nietsvermoedende slachtoffers naar hun nepsite te lokken, waar ze vervolgens hun kredietkaartgegevens moeten invullen. Om de nepsite zo écht mogelijk te doen lijken, moet ook het zichtbare webadres zo min mogelijk verschillen van het echte.

[http://www.antiphishing.org/crimeware.html]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content